previsions 07/06/2021

La méteo: setmana amb les primeres temperatures de 35 graus i algunes tempestes de tarda

Entre demà i dimecres farà més calor. Dijous i divendres s'entreveuen els dies amb més tempestes de la setmana

3 min

BarcelonaTarda de xàfecs intensos al Pirineu Oriental, a la Serralada Transversal i en comarques interiors de Girona. Fins a les cinc de la tarda s'han acumulat 18 l/m2 a Sant Feliu de Pallerols, 10 a Tavèrnoles, 9 a Olot i a la Vall de Bianya, 6 a Planoles i a Ripoll i 5 a Anglès. Amb el pas de la tarda els ruixats s'aniran desfent, però podrien deixar també algunes gotes en indrets del nord-est més pròxims a la costa.

La calor va cada cop a més. Avui s'ha arribat a 33 graus al Pantà de Siurana, a Seròs i a Vinebre, i a 31 a Lleida. En el conjunt de Catalunya la mitjana de les màximes ha sigut de 24,6 graus, l'únic dia d'aquest any amb més calor va ser el dissabte de fa dues setmanes, el 29 de maig, llavors aquesta dada va arribar fins als 26,1 graus.

Durant tot el maig i els primers dies de juny les temperatures s'han cenyit molt al guió previst, però aquesta setmana el termòmetre començarà disparar-se. Demà i dimecres hi haurà un primer pic de calor que farà que els 30 graus se superin en moltes comarques. Dimecres algunes màximes podrien arribar ja als 35 graus a Ponent, i aquest probablement serà el pic de calor de la setmana a l'oest de Catalunya. A la costa i al prelitoral la sensació tèrmica anirà en augment d'una manera més progressiva i a mesura que avanci la setmana cada cop farà més calor i més xafogor.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de dimecres.

El salt cap amunt de la temperatura que es notarà els pròxims dies ja no sembla que hagi de tenir marxa enrere i, tot i que no hi ha indicis d'una calor especialment forta, sí que cal pensar en un tram central del mes de juny ja purament d'estiu.

Pel que fa a l'estat del cel, demà el sol predominarà arreu: només als Ports i en punts interiors del País Valencià s'arribaran a formar algunes tempestes a la tarda. Dimecres els ruixats es repetiran en aquest sector i en començaran a aparèixer de nou al Pirineu, però en general seguirà el domini del sol.

Entre dijous i divendres s'entreveu un temps més variable o, si més no, amb més nuvolades i tempestes de tarda. No hi ha indicis de cap gran tongada de pluja, però els xàfecs de tarda seran una mica més forts al Pirineu i podrien estendre's per altres comarques interiors, de la Catalunya Central o potser fins i tot més a prop de la costa, sempre en forma de pluges de poca estona. El més probable és que el cap de setmana sigui més tranquil, i que en tot cas es puguin repetir alguns ruixats de tarda més puntuals al Pirineu.

Probabilitat en tant per cent que divendres arribi a ploure en algun moment del dia.

No sembla que haguem d'entrar en un tram central de juny estancat, calorós i sense canvis de temps. El model europeu de predicció apunta en les seves previsions de tendències per setmanes que la setmana que ve podria ser més plujosa del normal en el nostre àmbit, sobretot al Pirineu i al sistema Ibèric. També el model americà apunta cap a una setmana central de juny amb tempestes com a mínim en punts de muntanya, i veurem si en més indrets. Són només indicis, per ara. Això provocaria que la temperatura no es disparés i que, per tant, no hi hagués espai per a calorades fortes com a mínim fins a Sant Joan. Caldrà seguir-ho.

Anomalia de precipitació prevista a Europa de cara a la setmana del 14 al 21 de juny.

Primavera freda a Europa

Europa ha viscut la primavera més freda dels últims 8 anys. La mitjana de temperatura dels últims tres mesos per al conjunt del continent ha sigut de -0,4 ºC si es compara amb les dades dels últims 30 anys. L'anomalia de temperatura s'ha notat especialment en països com França, Alemanya i, en general, al centre del continent, però en bona part del Mediterrani la temperatura també ha sigut inferior a la mitjana de les últimes tres dècades, segons dades del Centre Europeu de Predicció (ECMWF). En canvi, si la temperatura d'aquesta primavera es compara amb el context dels anys 80 o 90 ja passa a ser normal o fins i tot càlida.

stats