previsions 15/06/2020

La primera quinzena de juny amb menys dies de calor dels últims anys

Gairebé cada dia d'aquesta setmana hi haurà ruixats en un indret o un altre

Miquel Bernis
3 min

BarcelonaAvui ha sigut un dia bastant calorós en el context d'aquesta primera meitat del mes de juny. Les màximes s'han enfilat fins als 32 graus a Vinebre i fins als 30 a Tortosa. S'acaba així una primera part del mes estranyament fresca. La primera quinzena de juny ha sigut més fresca que el mes de maig en algunes comarques de Girona i de Barcelona. És el cas, per exemple, del centre de Barcelona, on el maig la mitjana de la temperatura va ser de 21,1 graus i la primera quinzena de juny s'ha quedat en 20,8 graus. A Girona ha passat el mateix: els 18,8 graus del maig no han estat superats pels 18,2 de la primera quinzena de juny. En observatoris com els de Solsona, Banyoles, Vic i Olot ha passat el mateix, però potser el cas més exagerat és el de Berga, on la mitjana dels primers quinze dies de juny és fins a dos graus més baixa que la del maig.

En general a Catalunya la primera quinzena de juny ha sigut la de menys dies de calor dels últims onze anys com a mínim. Amb dades de més de 80 estacions del Meteocat, el nombre de dies per sobre dels 30 graus no ha sigut tan baix en cap altre inici del juny. Cada superació de 30 graus és un dia i una estació on s'han superat els 30 graus.

La calor tornarà a afluixar clarament a partir de demà. Un nou canvi de temps farà que el termòmetre baixi entre dos i cinc graus, una reculada que no es compensarà ràpidament. Una bona part de la setmana la temperatura tornarà a ser baixa per ser mitjans de juny. No farà tanta fresca com la setmana passada, però fins al cap de setmana el termòmetre no s'anirà normalitzant. Com a mínim fins per Sant Joan la calor no serà intensa, com ja apuntàvem la setmana passada.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de demà

Aquesta setmana tornarà a ser de ruixats en moltes comarques. Avui a la tarda els xàfecs se centraran sobretot en comarques de Girona i indrets de la Catalunya Central. Seran ruixats força dispersos que afectaran sobretot llocs de muntanya i sectors elevats. Demà la inestabilitat augmentarà ja des del matí. Entre mig matí i migdia ja plourà en moltes comarques interiors, del Pirineu i fins i tot en sectors de la costa i del prelitoral. Les pluges més abundants descarregaran en comarques interiors, però a la Costa Brava i en comarques de Girona també hi podria haver algunes precipitacions abundants al migdia. En alguns casos les pluges deixaran més de 20 l/m².

Acumulacions de precipitació previstes per avui

Dimecres el temps continuarà sent molt insegur, però en aquest cas els ruixats afectaran sobretot les comarques de Girona i de Barcelona. Les pluges seran més puntuals i menys abundants. En general demà i dimecres hi haurà ben pocs ruixats que arribin a anar acompanyats de llamps i trons. A la segona part de la setmana el temps tampoc serà estable: dijous serà un dia insegur, tot i que els ruixats que apareguin seran escassos.

Divendres hi haurà la tongada de tempestes més destacable d'aquesta setmana. Els xàfecs afectaran sobretot el Pirineu, el Prepirineu i sectors de Ponent, i en aquest cas sí que hi podria haver aiguats forts acompanyats de pedra. Caldrà seguir-ho. A mesura que avanci el cap de setmana el temps s'entreveu cada cop més estable.

Acumulacions de precipitació previstes per demà
stats