La méteo

La méteo: plena primavera en alguns llocs, hivern en d'altres

Els pròxims dies hi haurà màximes de fins a 25 graus. El gener s'acabarà sense més pluja ni neu

3 min

BarcelonaPujada clara de les temperatures durant les últimes hores. Aquest dimarts ha començat amb entre 2 i 5 graus més que ahir a la majoria de comarques, i en alguns casos el termòmetre s'ha disparat més de 10 graus. És el cas, per exemple, de l'Observatori de l'Ebre, on dels 2 graus d'ahir a primera hora s'ha passat als gairebé 14 d'avui, a causa de l'entrada de vent de mestral de les últimes hores.

Ahir la meitat de les estacions que seguim van baixar dels 0 graus de matinada, i avui han sigut només el 20%. En moltes fondalades interiors i del nord encara hi ha hagut glaçades: destaquen els -2,8 °C del Pont de Suert, els -2 de les Borges Blanques, els -1,8 de la Vall d'en Bas o els -1,1 de Vic.

Anomalia diària de les temperatures mínimes a Catalunya
A partir de dades de 140 estacions del Meteocat. Període referència 2009-2020.

Ha tornat l'anticicló i n'hi ha per a dies. Avui hi haurà moments de cel enterbolit en moltes comarques, però tot fa pensar que el marcador de precipitacions del mes de gener ja és definitiu. Les altes pressions seran més protagonistes al centre de la setmana, i no hi ha indicis que el temps hagi de canviar ni d'aquí a finals de gener ni tampoc durant els primers dies de febrer. El dia ha tornat a començar amb boires al pla de Lleida, però avui és possible que en aquest sector, a la tarda, el sol surti amb una mica més de facilitat que en dies anteriors.

A mitjà i llarg termini cal esperar el temps típic dels anticiclons d'hivern: sol, bancs de boira persistents a Ponent i temperatures bastant contrastades entre el matí i el migdia.

No hi ha el més mínim símptoma de canvis destacables a deu dies vista, i tot fa pensar que el febrer començarà sense novetats en el temps. Els mapes d'anomalia de precipitació prevista per setmanes que elabora el Centre Europeu de Predicció dibuixen un panorama d'estabilitat total, no només al nostre àmbit sinó gairebé a tota la conca mediterrània.

Una doble glopada d'aire càlid farà, a més a més, que en general torni la sensació de plena primavera que ja es va notar la setmana passada. El pic de temperatura ja es farà evident aquest dimecres, però en algunes comarques podria ser que no fos fins divendres que es produeixin les màximes més altes de l'episodi.

L'entrada d'aire càlid serà gairebé d'estiu, però això no es notarà a tot arreu de la mateixa manera. On és més probable que es batin rècords és a les cotes altes del Pirineu i, en canvi, a Ponent la sensació d'hivern seguirà sent molt més intensa que en les últimes setmanes.

Ahir hi va tornar a haver algunes màximes que no van passar dels 4 o 5 graus a la Noguera, al Segrià i en alguns altres indrets de Ponent, i aquesta dinàmica es repetirà els pròxims dies. Fixeu-vos en la diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la dels pròxims dies, a la vall de l'Ebre tan bon punt desaparegui la mica de vent de mestral d'avui la temperatura recularà, mentre al nord-est es dispararà clarament a l'alça.

Entre dimecres i divendres moltes màximes saltaran per sobre dels 20 graus en comarques prelitorals i punts elevats, i no són gens descartables temperatures de més de 25 graus, sobretot entre l'Empordà, la Garrotxa i el Rosselló. Al País Valencià alguns termòmetres fregaran fins i tot els 30 graus.

De nit, aquesta setmana no hi haurà temperatures mínimes tan altes com les de la setmana passada, però les màximes sí que podrien arribar a ser més primaverals que llavors, sobretot en comarques de Girona.

De cara al cap de setmana vinent la temperatura es normalitzarà una mica, però a diferència del que va passar la setmana passada no hi ha indicis que aquest pic de temperatures de primavera s'acabi amb un gir brusc cap a l'hivern com el del cap de setmana passat.

stats