La méteo
previsions 24/08/2023

La méteo: tongada d'aiguats en un cap de setmana que acabarà amb ambient de final d'estiu

Entre dissabte a la tarda i diumenge al matí les pluges afectaran moltes comarques i es podrien acumular més de 100 l/m² en alguns indrets

3 min

BarcelonaSisè dia consecutiu amb com a mínim alguna temperatura de 40 graus a Catalunya. Destaquen els 42,1 °C de Llimiana, els 42 d'Alcarràs, els 41,6 d'Artés, els 40,8 de Tàrrega, els 41 de Lleida o els 40,3 de l'Observatori de l'Ebre. La insistència d'aquesta calor tan forta no té precedents en sèries de dades amb molts anys de registres. A Lleida avui és el cinquè dia seguit amb 40 graus o més, fins amb dades des del 1960 les ratxes més llargues havien sigut de tres o de quatre com a molt i totes recents: el 2019, el 2015 i els 2022. A l'Observatori de l'Ebre ja són quatre dies seguits amb més de 40 graus o més, amb dades des del 1920 mai hi havia hagut més de dos dies seguits amb 40 graus o més.

L'onada de calor, però, està sent especialment dura pel que fa a les temperatures nocturnes. Aquesta nit no hi ha hagut mínimes tan extremes com ahir, però novament les estacions del Raval de Barcelona i del Museu de Badalona no han baixat dels 28 graus ni de matinada. A hores d'ara la mitjana de les mínimes d'avui per al conjunt de Catalunya és la més alta de tot l'episodi, però segurament al final del dia acabarà baixant una mica. El més destacable d'aquesta dada és que els set dies a Catalunya amb una mitjana de les mínimes més alta des del 2009 són tots d'aquest any, i cinc d'aquests set primers llocs de la llista són de l'onada de calor actual. Nits duríssimes en un context ja d'escalfament global avançat i palpable.

Les nits més caloroses des del 2009 a Catalunya
Mitjana de les temperatures mínimes a partir de dades de gairebé 150 estacions del Meteocat

Aquesta tarda es repetiran algunes tempestes al Pirineu, però seran més puntuals i menys importants que els últims dies. Demà els ruixats de tarda gairebé desapareixeran i en general a curt termini el temps continuarà bàsicament dominat pel sol.

La tongada de pluges i tempestes de dissabte a la nit està guanyant protagonisme en les últimes actualitzacions dels models de previsió i caldrà estar-ne molt pendents els pròxims dies perquè podria deixar quantitats de pluja que superin fins i tot els 100 o 150 l/m² en alguns casos, especialment entre la costa central i el Camp de Tarragona. Hi ha la possibilitat, doncs, d'aiguats importants la nit de dissabte a diumenge, tot i que la previsió encara pot variar sensiblement sobre això.

Fixeu-vos en aquest mapa que dibuixa la probabilitat que en total s'acumulin més de 50 l/m² durant els pròxims nou dies. Hi ha valors alts en comarques centrals i de l'est, la qual cosa és bona notícia en el context de greu sequera actual, però apunta també amb força confiança al risc d'aiguats. Valors alts de probabilitat de més de 50 l/m² solen indicar acumulacions locals força més altes.

Probabilitat que durant els pròxims nou dies s'acumulin més de 50 l/m2

Demà començarà a baixar la temperatura, però no hi haurà un canvi clar en l'ambient. Els 40 graus ja no se superaran amb facilitat a Ponent, però continuarem parlant de temperatures molt altes. La nit de dijous a divendres també començarà a baixar la temperatura nocturna, però continuarà havent-hi mínimes per sobre dels 25 graus.

Quan s'acabarà l'onada de calor? Fixeu-vos que tots els mapes de diferència de temperatura entre avui i els dies següents ja són de color blau. La temperatura va tocar sostre ahir, però fins dissabte la baixada del termòmetre serà lenta, progressiva i no gaire notòria. El gir arribarà la nit de dissabte a diumenge, perquè la tongada d'aiguats allunyarà la massa d'aire càlid i farà arribar temperatures de final d'estiu. Com veieu, la baixada respecte a les temperatures d'avui serà de fins a 15 graus en alguns casos. Progressivament, a mesura que avanci la setmana que ve, anirà tornant una sensació més clarament d'estiu, però no una calor forta com la dels últims dies.

És possible que durant la setmana que ve hi hagi alguna altra tongada de pluja destacable, tot i que els models de previsió no són gaire clars sobre això. Al voltant de dimecres i també de cara al pròxim cap de setmana hi ha indicis de noves situacions d'inestabilitat.

Rècord sobre rècord

Ahir va ser el dia més calorós a Catalunya com a mínim des del 2009 i molt probablement des que es recullen dades. La temperatura mitjana a partir de dades de gairebé 150 estacions del Meteocat va superar per primer cop els 29 graus i va fer un salt fins i tot respecte a altres dies de l'onada de calor. L'episodi del 28 i el 29 de juny del 2019, que semblava molt difícil de superar, si més no a curt termini, ha quedat totalment relegat dels primers llocs de la llista per l'onada de calor actual.

Temperatura mitjana diària a Catalunya
A partir de dades de gairebé 150 estacions del Meteocat
stats