La méteo
previsions 24/05/2023

La méteo: tempestes localment fortes en un dels dies de més pluja de la primavera

Aquest dijous la temperatura baixarà notablement però el cap de setmana farà calor gairebé d'estiu

4 min

BarcelonaContinua la dinàmica de ruixats i tempestes de tarda clàssics de maig. Aquest migdia les nuvolades han tornat a guanyar ràpidament protagonisme i a primera hora de la tarda ja han descarregat algunes tempestes acompanyades de pedra, per exemple en punts del Vallès i a les Muntanyes de Prades. Avui les nuvolades són una mica més estàtiques que ahir en general, cosa que pot afavorir que en alguns indrets s'acumulin quantitats importants de precipitació en poca estona. Una altra de les tempestes ha afectat de forma bastant estàtica un grapat de municipis entre Osona i la Selva, on també hi ha hagut calamarsades intenses. Alguns usuaris de xarxes socials han advertit de problemes per circular a l'Eix Transversal a l'alçada d'Arbúcies a causa de l'aiguat. A Sant Hilari Sacalm la pluja i la calamarsa han deixat fins i tot alguns vehicles bloquejats. També hi ha hagut una forta calamarsada a l'altiplà central, entre la Segarra i l'Alta Anoia.

Aquestes són algunes de les pluges més abundants d'avui fins a les 21 h:

 • Sant Hilari Sacalm, 74
 • Espinelves, 49
 • Tremp, 43
 • Torà, 38
 • Tavèrnoles, 34
 • Navata, 28
 • Sant Julià de Vilatorta, 27
 • Seva, 26
 • Vila-rodona, 26
 • La Vall d'en Bas, 22
 • Sant Salvador de Guardiola, 20
 • Prats de Lluçanès, 20
 • Cervera, 20

Avui ha fet més calor que ahir. La mitjana de les temperatures màximes a Catalunya ha arribat fins a 23 °C, una cosa que no passava des del 9 de maig. El termòmetre ha arribat a 30 °C a Cabanes i a Espolla.

Demà serà probablement el dia amb més xàfecs i tempestes de la setmana. Cal tenir en compte que el més probable és que aquesta vegada els ruixats localment forts afectin també comarques de la costa i del prelitoral centrals, tant l'àrea metropolitana de Barcelona com sectors del Penedès o del Vallès. Hi ha una mica d'incertesa en el pronòstic i de fet alguns models de previsió fan pensar que a prop de mar els aiguats més forts afectaran el Camp de Tarragona. Les pluges també s'entreveuen bastant més intenses que els últims dies al Pirineu oriental i en comarques interiors de Girona. En algun cas es podrien donar acumulacions de més de 50 l/m² en no gaire estona. A mesura que avanci el dia les tempestes cada cop afectaran comarques més de la Catalunya Central o fins i tot del Pirineu occidental i del Montsec.

Tant per avui com per demà el Meteocat té actius avisos per possibles xàfecs que deixin més de 20 l/m² en mitja hora. Per demà l'avís s'ha fet extensiu a tot Catalunya i hi ha una quinzena de comarques en què el perill d'aiguats i pedregades es considera alt. Avui el perill és alt en una franja comarques centrals i de l'oest que va des de la Noguera fins a Osona. Demà també s'hi afegeixen sectors del Prepirineu i del Camp de Tarragona.

Avisos de perill per aiguats sobtats i pedregades per avui i demà

Tot i la baixada de la temperatura de demà, durant la segona part de la setmana hi haurà l'ambient més de preestiu des dels primers dies de maig. El cap de setmana les màximes fregaran els 30 graus en algunes comarques interiors i els 25 graus se superaran amb molta més facilitat que els últims dies. A més llarg termini el més probable és que la temperatura torni a baixar la setmana que ve, sobretot al voltant de dimarts i dimecres, cosa que evitarà que la sensació d'estiu s'instal·li.

A partir de divendres la inestabilitat s'estroncarà uns quants dies. El cap de setmana farà molt de sol i només hi haurà algunes tempestes de tarda al Pirineu, però a mesura que passin els dies el temps tornarà a ser cada cop més inestable. De moment, de cara a la setmana que ve no hi ha en perspectiva cap dia en què les pluges puguin tornar a ser extenses, però els ruixats i tempestes sí que s'aniran repetint al Pirineu i Prepirineu i probablement també en sectors de la Catalunya Central gairebé cada dia.

Aiguats al Bages i al sud del País Valencià

Ahir hi va haver alguns ruixats forts que van anar acompanyats de calamarsa o pedra. Destaca sobretot la tempesta molt estàtica que va descarregar fins a 89 l/m² a Artés i que va afectar diferents pobles entre el Bages i el Moianès. També destaquen els 30 l/m² de Santa Margarida de Montbui, els 22 d'Igualada, els 18 de Gandesa, els 17 d'Òdena, els 15 de les Borges Blanques i els 13 de Tàrrega. L'altiplà central va rebre una regada que en alguns casos feia mesos que no hi havia. A Igualada no plovia tant en un sol dia des de l'octubre de l'any passat.

Les pluges més fortes, però, estan afectant sobretot el sud-est de la Península. Tant al sud del País Valencià com a Múrcia i a l'est d'Andalusia les precipitacions han deixat registres importants i han provocat la crescuda de rius. A Ontinyent han arribat a caure més de 220 l/m² en poques hores, segons dades d'estacions de particulars centralitzades per l'associació Avamet. La dada oficial de l'Aemet és de 159. Entre dilluns a les 9 h i dimarts a la mateixa hora es van acumular 127 l/m² a l'Observatori d'Ontinyent, la qual cosa suposa un rècord mensual i de tota la primavera segons l'Aemet. Aquesta matinada s'han acumulat fins a 70 l/m² a Xàtiva.

stats