previsions 06/12/2020

El vent de mestral bufarà amb cops de més de 70 km/h

Avui hi haurà ruixats de neu a la Vall d'Aran i demà els plugims s'escamparan per més comarques

Oriol Rodríguez
3 min
La sortida de sol d'avui, des de Gavà (el Baix Llobregat)

BarcelonaEl front que va arribar ahir al vespre va portar la neu de manera anecdòtica a punts de les muntanyes de Prades i del massís del Port, on hi va haver algunes enfarinades. Tot i això, la nevada més important va afectar l'extrem nord del Pirineu.

Els núvols i el vent d'aquesta matinada han fet que la temperatura no hagi pogut baixar tant com ahir, tret de punts de les comarques de Girona. La majoria de valors mínims han quedat entre 2 i 7 graus més alts. Destaquen:

  • -5 ºC a Puigcerdà
  • -3 ºC a Montesquiu
  • -2 ºC a Vallfogona de Balaguer
  • -1 ºC a Sant Pere Pescador
  • 0 ºC a Malgrat de Mar
  • 3 ºC a Terrassa
  • 4 ºC a l'Espluga de Francolí
  • 9 ºC a Torredembarra
  • 10 ºC a Aldover

La jornada d'avui estarà marcada pel vent de mestral. De matinada ja ha arribat a cops de fins a 114 km/h a l'Albiol, 90 km/h a la Riba, 81 km/h al Perelló, 74 km/h a Mont-roig del Camp, 74 km/h a Font-rubí i 72 km/h a Riudecanyes. La ventada continuarà durant tot el dia a la meitat sud del país i s'intensificarà a Ponent, amb ratxes que de nou podran superar els 70 km/h. En aquest sentit, hi ha vigent un avís del Servei Meteorològic de Catalunya.

Cop màxim de vent previst per aquest matí

El cel estarà a estones mig ennuvolat, amb la presència de bancs de núvols baixos o de boira matinal al nord de la Depressió Central que es dissiparan amb el pas de les hores. Ara bé, a la Val d'Aran la nuvolositat serà molt abundant durant tota la jornada. De fet, en aquest sector s'espera que nevi de manera feble i intermitent al llarg del dia, amb una cota de neu que voltarà entorn els 700 o 800 metres.

La temperatura màxima serà una mica més alta que la d'ahir. S'arribarà a valors de 0 a 5 ºC a l'Aran, de 5 a 10 ºC a la resta del Pirineu, de 10 a 15 ºC al litoral i al prelitoral i de 7 a 12 ºC a la resta.

Demà la jornada començarà amb un cel força ennuvolat i només algunes ullades de sol transitòries. A la tarda, les clarianes aniran a més. També hi haurà algunes precipitacions en forma de plugims dispersos a les comarques del centre i l'oest del territori, que seran més probables fins a migdia. La cota de neu serà força irregular. En general se situarà cap als 800 o 900 metres, però en algunes valls com la del riu Segre o a la conca de Tremp podria nevar al voltant dels 500 o 600 metres d'altitud.

Precipitació prevista per demà

La temperatura mínima pujarà de manera notable al conjunt del Principat. Les glaçades quedaran concentrades al Pirineu, al Prepirineu i en punts del nord de la Depressió Central. La màxima, en canvi, pujarà lleugerament a les Terres de l'Ebre, al Camp de Tarragona i a la costa central, mentre que a la resta serà semblant o més baixa que la d'avui.

El temps variable i canviant, marcat pel pas de fronts d'origen atlàntic, es mantindrà durant bona part de la setmana. Continuarà bufant el vent de ponent i mestral, fins i tot dimarts ho podria fer amb força al sud del Principat. L'ambient serà fred fins dimecres. A partir de llavors, la temperatura tendirà a pujar de manera notable.

Les precipitacions quedaran concentrades al Pirineu, sobretot al vessant nord de la serralada. De fet, entre dijous i divendres hi podria haver una tongada de pluges importants a l'Aran, amb una cota de neu clarament més alta que aquests últims dies.

stats