previsions 06/01/2021

Recta final de setmana pendents de les nevades a cotes baixes

Aquesta matinada el 91% de les estacions de l'SMC han registrat una mínima inferior als 0 ºC

Oriol Rodríguez
3 min
Les nuvolades d'ahir a la tarda descarregaven ruixats acompanyats de calamarsa i neu granulada sobre el mar, davant de Tossa de Mar

BarcelonaNomés alguns racons de la costa, com l'entorn de la ciutat de Barcelona, el nord del cap de Creus i la meitat sud de la Costa Daurada, s'han escapat de la glaçada. El 91% de les estacions automàtiques de la xarxa del Servei Meteorològic de Catalunya han registrat una mínima per sota dels 0 ºC. En general, els valors d'avui corresponen als més baixos des dels episodis de fred del gener del 2017 i del febrer del 2018. Ara bé, en alguns indrets de la Costa Daurada, feia 10 anys que la temperatura no era tan baixa. Aquests són alguns dels registres:

  • -15 ºC a Das
  • -12 ºC al Pont de Suert
  • -11 ºC a Sant Pau de Segúries
  • -9 ºC a Solsona
  • -7 ºC a Vic
  • -7 ºC a Lleida
  • -5 ºC a Sabadell
  • -5 ºC a Vinebre
  • -5 ºC a Girona
  • -2 ºC a Tarragona
  • 2 ºC a Barcelona (Zoo)
  • 4 ºC a l'Aldea

La jornada de Reis ha estat assolellada i tranquil·la, en conjunt. La boira de primeres hores no s'ha acabat de dissipar del nord de Ponent i de l'Altiplà Central, i en aquests sectors la temperatura s'ha mantingut per sota de la marca dels zero graus. A la resta, han sovintejat els valors de 6 a 11 ºC al litoral i al prelitoral i de 0 a 5 ºC a la resta. A la tarda han començat a augmentar els intervals de núvols baixos per les comarques de l'est, i ja de cara al vespre arribaran núvols pel sud.

Demà començarà un episodi que durarà entre tres i quatre dies, tot i algunes pauses, en els quals la neu a cotes baixes agafarà protagonisme. De moment, aquest dijous començarà ben ennuvolat a tot arreu, només amb ullades de sol a l'Aran, i amb una temperatura una mica més alta. Ara bé, el fred continuarà sent viu. Durant el matí hi haurà les primeres precipitacions cap a les Terres de l'Ebre, alhora que podria aparèixer algun ruixat feble en altres punts del litoral central i sud. A la tarda les precipitacions febles i disperses s'estendran, principalment, per les comarques de Lleida. En aquesta primera tongada, les de l'est en podrien quedar al marge. La cota de neu voltarà els 200 metres, tot i que puntualment podria ser més baixa i es podria veure voleiar algun floc de neu ben a prop de la platja.

Precipitació prevista per a demà

Tot i que divendres a la matinada encara podria haver-hi algunes nevades, al llarg del dia hi haurà una treva en les precipitacions i, fins i tot, hi podria haver estones de sol al nord del Principat. La temperatura es mantindrà a la banda baixa del termòmetre.

Si els mapes no canvien, dissabte hi podria haver la segona tongada, amb precipitacions més extenses i continuades. La nevada podria arribar pràcticament a tot arreu, si bé les comarques de Girona i el Pirineu és on les precipitacions serien menys importants. La cota de neu variarà en funció de la zona. Mentre que del prelitoral cap a l'interior i a les Terres de l'Ebre voltarà els 200 metres, al litoral i prelitoral, sobretot al sector central, podria voltar els 500 metres.

El Servei Meteorològic ha actualitzat els avisos per neu de cara a demà, divendres i dissabte. Segons s'adverteix, la neu pot arribar a caure a la mateixa línia de la costa, tot i que els gruixos més destacables s'espera que s'acumulin a cotes mitjanes i altes, sobretot del sud del Principat.

Avisos per neu per a demà, divendres i dissabte

Posteriorment, es comença a intuir que podria arribar una nova glopada d'aire fred. Tot i això, ja estem parlant a massa dies vista. Sense cap mena de dubte, caldrà estar pendents de les actualitzacions dels models meteorològics per anar afinant l'extensió i la intensitat de les precipitacions dels pròxims dies, així com la cota de neu.

stats