BarcelonaLa tongada de pluges i nevades avança com estava previst i ha deixat emblanquinades destacables fins i tot per sota dels 500 metres. Aquest migdia la neu ha agafat en molts pobles de la Garrotxa, del Ripollès i d'Osona i la neu ha aparegut fins i tot a Olot i a Vic. A la tarda també han quedat emblanquinats punts de l'altiplà central i sectors de la Terra Alta.
En punts alts com per exemple Cantonigròs el gruix ja supera els 20 cm segons dades d'observadors del Meteocat. També en punts alts del Ripollès la nevada és abundant: a Ulldeter s'han acumulat fins a 33 cm i a Molló 30 segons dades de l'ajuntament, que alerta que al poble hi ha talls intermitents de llum i de telefonia mòbil a causa de la nevada. Els talls de llum també afectarien Campelles, Ribes de Freser i una part de Ripoll. De fet, el Consell Comarcal del Ripollès ja ha avançat que demà no funcionaran els busos escolars.
Principals afectacions a les carreteres
Actualment hi ha 16 trams de carreteres afectats per la neu.
Carreteres tallades:
➡ GIV-5201 a Sant Hilari Sacalm
➡ GIV-5411 a Arbúcies
➡ BV-4024 a Coll de Pal
➡ GIV-4016 a Toses
➡ BV-4031 de Castellar de n'Hug a Toses
Obligatori cadenes o rodes de contacte:
➡ N-260 de Planoles a Guils de Cerdanys
➡ GIV-5223 fins a Beget
➡ BV-5114 entre Campins i Montseny
➡ C-153a de Vall de Bianya a Sant Pau de Segúries
➡ GI-400 d'Alp a Fontanals de Cerdanya
➡ GI-404 a Alp
➡ GIV-4082 a Alp
➡ N-141c de Tona a Moià
Protecció Civil ha demanat reduir al màxim la mobilitat amb vehicle a les zones on està nevant perquè puguin treballar les màquines llevaneus. Fins les 22 h de la nit d'aquest dimarts, el telèfon d'emergències 112 ha rebut 474 trucades per 294 incidents derivats del temporal de neu, pluja, vent i onatge a tot el país i els Bombers han atès un centenar d'avisos.
La primera nit de temporal de llevant també ha deixat parcialment coberta d'aigua i ha convertit en intransitable la barra del Trabucador, al delta de l'Ebre. Tot i que la intensitat més gran de l'episodi s'espera a partir d'aquest dimarts a la tarda, amb onades que podrien superar els cinc metres, l'embat marí i els corrents de fons ja ha obert alguns canals, de fins a 0,5 metres de profunditat. El trànsit rodat fins a les salines només és possible amb tractor en aquests moments. L'episodi arriba just quan encara el ministeri per a la Transició Ecològica efectua els treballs de reforç de l'istme amb sorres arran de l'afectació pel temporal Gloria de l'any 2019. Infosa, l'empresa que explota les salines de la punta de la Banya, ha decidit ajornar el trànsit de camions i busca una solució alternativa perquè els treballadors puguin arribar a les instal·lacions.
Les precipitacions aniran avançant cap al sud amb el pas de les hores. La tongada de pluges i nevades no serà gaire més llarga i de fet ja ha deixat de ploure en algunes comarques de l'extrem nord-est. Avui ja és el dia amb més precipitació a Catalunya des del 24 de maig. Sumant dades de 84 estacions del Meteocat fins a les 19.30 h la precipitació total no era tan alta en un sol dia des de finals de maig de l'any passat.
Suma de la precipitació diària a Catalunya
A partir de dades de 84 estacions del Meteocat. Dades en l/m2.
Amb dades fins a les 19 h destaquen els 79 l/m² del Puig Sesolles, al Montseny, els 41 del parc natural del Corredor Montnegre, els 40 de Vilanova del Vallès, els 39 de Girona, els 30 de Granollers, els 29 de la Bisbal d'Empordà o els 28 d'Olot. Al Puig Sesolles del Montseny la precipitació d'avui ha estat a punt de ser la més abundant des del temporal Gloria, només el novembre del 2020 va ploure una mica més en un sol dia. Avui les pluges i nevades han regat les zones més castigades per la sequera.
El vent és un altre factor destacable d'avui. D'entre les ratxes més fortes fins a les 16.30 h destaquen els 90 km/h de Portbou, els 74 del port de Barcelona o els 73 de l'Estartit. La boia de mesura pròxima a Begur ha registrat onades amb una altura significant de gairebé 6,5 metres i a Barcelona s'han superat els 3,5 metres. Al vespre les ventades més fortes afectaran el golf de Sant Jordi i el delta de l'Ebre, on el temporal de mar també s'endurirà.
La méteo: pluja, temporal de neu i molta neu a cotes força baixes
La segona part de la setmana no serà tan moguda, però, en canvi, serà quan el fred intens es deixarà sentir més a les nits. Demà les precipitacions més destacables ja se centraran en el País Valencià, però seguiran caient algunes nevades al Pirineu Oriental, i ruixats puntuals en altres comarques de Girona i a l'extrem sud de Catalunya. Començaran a aparèixer clarianes en comarques més centrals i la situació marítima tendirà a millorar.
Dijous les clarianes aniran guanyant protagonisme, però el temps encara serà una mica insegur en aquestes mateixes comarques del nord-est, a l'extrem sud de Catalunya o fins i tot a Ponent. Totes aquestes precipitacions de dimecres i dijous ja seran molt minses. El vent continuarà bufant humit, d'entre llevant i gregal, però cada cop serà més feble. De cara al cap de setmana és molt probable que l'anticicló s'imposi i que el sol predomini de manera general.
La temperatura tocarà fons entre dijous i divendres. Tornaran les glaçades extenses i el cap de setmana encara serà molt d'hivern, tot i que la temperatura ja començarà a remuntar. Malgrat tot, aquesta setmana el fred serà més proporcionalment notable de dia que no pas de nit. A llarg termini l'escenari més probable és el d'una pujada progressiva del termòmetre, que faci que arribem a mitjans de febrer amb temperatures ja de març, no tan altes com les d'aquest dissabte passat, però superiors al que caldria esperar per a l'època.
Diferència entre la temperatura màxima d'avui i la dels pròxims dies
Després d'un cap de setmana en què la temperatura va arribar a pujar gairebé set graus per sobre del que tocaria, ahir el termòmetre es va desplomar i avui ha continuat la forta baixada. Aquest migdia de mitjana a Catalunya hi ha hagut 4,5 graus menys dels que tocaria per a l'època, cosa que suposa que des de dissabte la temperatura ha baixat 11 graus de mitjana.
Les pluges i nevades que arribaran avui serviran, segur, per aturar la baixada de les reserves als embassaments durant una o dues setmanes, però no seran ni de bon tros cap solució per a la sequera. El nivell dels embassaments de les conques internes està a punt de baixar del 28,5% i a llarg termini no hi ha indicis que després de la ploguda i la nevada d'avui hagin d'arribar noves precipitacions una mica importants com a mínim fins al 20 de febrer.