La méteo

La méteo: ruixats poc abundants abans que el fred marxi uns quants dies

Fins divendres al migdia cauran algunes pluges que en molts casos seran minses. Inici de cap de setmana amb fort vent de mestral

3 min

BarcelonaTarda amb temperatures que un dia més han sigut força normals per a l'època. Des que va començar el desembre ens hem instal·lat en aquestes temperatures molt normals per ser a tocar de l'hivern, cosa que en el context actual ja és una notícia. Una de cada quatre estacions de les quals fem seguiment han passat dels 15 graus al migdia, destaquen els 17,8 °C d'Aldover i de Tortosa o els 17,7 del Pantà de Riba-roja.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya
A patrir de dades de 140 estacions del Meteocat. Període de referència 2009-2020.

Aquesta tarda el cel quedarà bastant tapat en general, però només a partir del vespre començarà a ploure en algunes comarques de l'oest.

S'acosta una tongada de ruixats que durant la nit i fins divendres al migdia afectarà la majoria de comarques. Poc o molt arribarà a ploure gairebé a tot arreu, però en la majoria de comarques seran pluges que no passaran dels 4 o 5 l/m², i en alguns casos ni de quatre gotes.

Un cop més les precipitacions més abundants afectaran el Pirineu occidental, però també en algunes comarques de Girona o fins i tot al voltant del Montseny la pluja pot arribar a ser una mica més destacable. La pertorbació no serà tan activa com la de dijous i divendres passat a les capçaleres dels rius. A les Balears es poden arribar a acumular més de 15 o 20 l/m², sobretot a Menorca.

La cota de neu se situarà entre els 1.400 i els 1.600 metres, però divendres en alguns punts del vessant nord pot arribar a nevar fins als 1.100 o 1.200. En tot cas no serà una nevada que en general arribi al fons de les valls, i la neu que caigui tindrà ben poc recorregut. Com es pot veure en els mapes d'acumulació de neu prevista, la pujada del termòmetre del cap de setmana fondrà la neu que hagi caigut divendres.

Dissabte el pas d'un altre front aportarà molts núvols prims i a última hora s'escaparan algunes noves precipitacions minses al Pirineu occidental, amb una cota de neu que tendirà a enfilar-se per sobre dels 2.000 metres.

Diumenge predominarà el sol. Al matí hi haurà bancs de boira en fondalades de la Catalunya Central, però el mestral de divendres evitarà que durant el cap de setmana la boira guanyi gaire presència a Ponent.

El canvi de temps de les pròximes hores revifarà el fred i farà que aquesta sensació de principi d'hivern continuï fins dissabte. Els pròxims dies seguirà havent-hi moltes temperatures per sota dels 5 °C de matinada i poques màximes de més de 15 °C al migdia.

A partir de diumenge el termòmetre saltarà molt per sobre del que tocaria per a l'època, i en comarques pròximes a la costa segurament reapareixerà la sensació d'estiuet, amb màximes que superaran els 20 °C.

Les temperatures altes s'allargaran quatre dies, però és bastant probable, a hores d'ara, que a mitjans de desembre un nou canvi de temps faci tornar el termòmetre a valors més normals per a l'època.

Avui a partir del migdia el garbí es deixarà sentir moderat al Maresme i al sud de la Costa Brava. Demà, després del canvi de temps, les ventades seran protagonistes al terç sud, a l'Empordà i als cims del Pirineu. Per divendres el Metocat té actiu un avís per fort vent que afecta moltes comarques del Pirineu, a les Terres de l'Ebre i també al Priorat i al Baix Camp. Dissabte el vent minvarà clarament, però encara bufarà moderat de ponent en algunes comarques.

Les previsions pel que fa a noves precipitacions a llarg termini no són gens engrescadores. L'únic canvi de temps destacable és el que hi haurà a mitjans de la setmana que ve, quan sembla probable que reapareguin els ruixats i nevades al Pirineu occidental, però és poc probable que aquests ruixats puguin ser gaire extensos.

L'efecte de les pluges de dijous i divendres passat ja s'ha fos: les reserves dels embassaments de les conques internes ja tornen a baixar al ritme habitual. Els ruixats de la setmana passada amb prou feines han pogut aturar la caiguda de les reserves durant quatre dies.

Evolució de les reserves dels embassaments de les conques internes
stats