La méte
previsions 18/11/2022

La méteo: el canvi de temps d'aquest divendres no serà l'únic dels pròxims dies

Entre aquesta tarda i vespre hi haurà ruixats i tempestes localment intensos en comarques de Girona i de Barcelona

4 min

BarcelonaEl fred va arribant i la temperatura és cada cop més baixa. Aquest migdia la mitjana de les temperatures màximes a Catalunya ha baixat 6 graus respecte del valor d'ahir, aquest any només hi ha hagut tres dies en què la temperatura hagi baixat més d'un dia a un altre que entre ahir i avui. Les temperatures d'avui al migdia han sigut de mitjana gairebé 2 graus més baixes del que tocaria, un fet realment noticiable enmig d'una primera insistentment marcada per la manca de fred.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya
A partir de dades de 84 estacions del Meteocat. Període referència 2009-2020.

Els ruixats van apareixent de forma molt irregular i en general sense deixar precipitacions importants. Fins a les 18 h les pluges només han sigut destacables en comarques de Girona, on s'han acumulat 20 l/m² a Figueres, 14 a l'Escala, 11 a Roses, 10 a Banyoles, 9 a Olot i 8 a Ripoll. La neu va caient al Pirineu de moment sense deixar gruixos rellevants. L'estació que el Meteocat té a Boí, a la cota, 2.400, registrava ja a mitja tarda un gruix de 5 cm, però en general les dades eren més minses.

Caldrà estar pendents dels ruixats irregulars i localment forts que aniran apareixent a la tarda i vespre. Els xàfecs afectaran sobretot comarques de Girona i de Barcelona, tant sectors interiors com de la costa. En general les quantitats de pluja seran poc importants, però entre la serralada Transversal i el Montseny s'acumularan més de 10 o 15 l/m² en alguns casos, i sobretot caldrà estar pendents de les tempestes que es puguin formar sobre el mar i que freguin la costa.

Al vespre és probable que hi hagi grans cúmuls davant de la costa central, unes nuvolades que podrien fregar la costa i deixar alguns aiguats puntuals a prop de mar. El Meteocat té actiu un avís per possibles precipitacions intenses que afecta vuit comarques entre la Selva i el Baix Penedès passant pel Vallès, el Maresme i el Barcelonès. Plogui o no plogui molt, al vespre probablement se sentiran trons a la costa central i les llampegades seran abundants.

Les pluges més fortes segurament acabaran afectant les Balears, on totes aquestes tempestes acabaran arribant de nit i matinada. A Menorca és on són més probables aiguats que puguin superar els 30 o 40 l/m² en poca estona, però en punts del nord i de l'oest de Mallorca també hi pot haver aiguats de nit i matinada.

La neu s'estendrà per molts sectors del Pirineu, però la nevada més important afectarà el vessant nord de la serralada, on demà arribarà a nevar fins a tocar els 1.000 metres. Demà encara hi haurà la possibilitat de ruixats curts però intensos en un petit grup de comarques entre la Selva, el Gironès i el nord del Maresme, xàfecs de poca estona que podrien anar acompanyats de tempesta. En general aquest dissabte serà un dia molt més assolellat que avui, sobretot a mesura que avanci el dia. Diumenge també predominarà el sol, a la tarda arribaran núvols prims i només al nord del Pirineu podria continuar nevant més tímidament.

Aquest cap de setmana hi haurà les nits més fredes de la tardor fins ara, sobretot la de dissabte a diumenge. El canvi de temps obligarà a un canvi de forma de vestir i també farà que les temperatures de més de 20 graus al migdia quedin oblidades. En general la baixada serà de cinc graus i comportarà que reapareguin les glaçades en moltes fondalades de la Catalunya Central i del prelitoral. Fred de tardor, no pas encara d'hivern. Cal tenir en compte que els mapes de diferència de temperatura entre avui i els pròxims dies parteixen de les temperatures mínimes d'avui, que es produiran al vespre, no de l'ambient d'aquest matí.

Aquest inici de cap de setmana també cal tenir en compte el vent, que durant el vespre s'enfortirà i demà al matí bufarà amb ratxes de més de 80 o 90 km/h a les Terres de l'Ebre i l'extrem nord de l'Empordà. El vent fort durarà bona part del cap de setmana en aquests sectors, tot i que les ratxes més intenses es produiran demà al matí. El Meteocat té actiu un avís per vent de cara a demà que afecta més de 10 comarques de la meitat sud de Catalunya, des de les Terres de l'Ebre fins al Segrià o el Baix Penedès.

La setmana que ve començarà amb un altre canvi de temps que podria ocasionar ventades encara més violentes. Dilluns és molt possible una entrada de vent d'entre ponent i mestral que provoqui ventades especialment fortes entre el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, amb ratxes més intenses que les d'aquest dissabte. Segurament el vent fort també es notarà en comarques més centrals i a bona part del País Valencià i les Balears.

El canvi de temps de dilluns i dimarts apunta a ser també més important pel que fa a pluges i nevades, sobretot al Pirineu i Preprineu occidentals però també a l'oest de Catalunya. Els mapes de probabilitat que arribi a ploure amb ganes per dies marquen valors molt més alts per dilluns que els del canvi de temps d'avui, i, per tant, entre dilluns a última hora i dimarts la regada s'entreveu molt més extensa que la d'avui. Aquest canvi de temps mantindrà la temperatura baixa fins a mitjans de la setmana que ve, però sembla que arribarem al pròxim cap de setmana amb un ambient més suau.

stats