previsions 12/01/2022

La méteo: nits fredes en una segona part de la setmana d'anticicló

La setmana que ve el fred de ple hivern podria accentuar-se

3 min

Tarda més freda que ahir en general, només en alguns punts de la Catalunya Central on ahir la boira va ser més persistent la temperatura ha pujat respecte a ahir. La temperatura ha baixat especialment a Ponent però en alguns punts de la costa a primera hora de la tarda hi havia 3 o 4 graus menys que fa 24 hores. La mitjana de les màximes no ha arribat als 10 graus i ha sigut una de les més baixes d'aquest hivern fins ara tot i el predomini del sol. D'entre les màximes més altes destaquen els 16 graus de Tortosa i Amposta o els 15 de Tarragona i el Perelló.

Diferència entre la temperatura d'avui a les 15 h i la d'ahir a la mateixa hora

El fred i les glaçades van guanyant terreny com estava previst. Ahir un 25% de les estacions de les quals fem seguiment van baixar sota zero, i avui aquesta dada ha augmentat fins al 42%. La matinada ha sigut freda, però cal recordar que dijous i divendres passat la quantitat d'estacions que van baixar sota zero es va situar al voltant del 70%. A Ponent és on més s'ha enfonsat el termòmetre respecte a ahir. D'entre les mínimes d'avui destaquen els -7 ºC de Pont de Suert i de la Seu d'Urgell, els -6 de Prades o els -5 de Lleida (Raimat) i de Viella.

Tant per cent d'observatoris amb una temperatura mínima sota zero

Els dies vinents estaran marcats per l'anticicló. El sol predominarà en general però la boira guanyarà protagonisme a Ponent a mesura que passin els dies. A la Depressió Central la temperatura serà cada cop més baixa, però en general el termòmetre variarà poc durant la segona part de la setmana. Les glaçades seguiran sent protagonistes de matinada i a primera hora, però els migdies seran una mica més suaus a mesura que passin els dies, sobretot en comarques prelitorals i en punts elevats.

Aquest matí encara ha sigut molt fred també a les cotes altes del Pirineu, però a mesura que avanci la setmana la inversió tèrmica s'anirà fent cada cop més protagonista i s'accentuarà la diferència entre la temperatura de primera hora i la del migdia. En aquest context d'anticicló que marcarà la segona part de la setmana també cal tenir en compte que l'ambient serà cada cop més humit, sobretot als vespres i a primera hora.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de dissabte.

A llarg termini el més probable és que la setmana que ve el fred s'accentuï una mica més. A partir de dilluns la tramuntana i el mestral podrien tornar a aparèixer i això faria entrar una massa d'aire més fred que accentuaria la gelor. Segurament aquest canvi es notarà molt més a les cotes altes del Pirineu que en general, però en tot cas la sensació d'hivern no minvarà la setmana que ve, sinó que anirà a més.

Aquest gir en el temps podria arribar a comportar algunes nevades al nord del Pirineu i també un temps més insegur a les Balears i a la costa, però no hi ha indicis de precipitacions gaire destacables o extenses.

Calor extraordinària a l'Argentina

Una potent onada de calor afecta aquesta setmana països com l'Argentina, on la temperatura s'ha disparat per sobre del 40 ºC. Ahir a Buenos Aires la màxima va de ser 41,1 ºC, la segona temperatura més alta a la capital argentina des del 1906. A l'interior el termòmetre encara va pujar més: a Córdoba es va arribar a 42,5 ºC i a San Juan a 45 ºC.

L'elevat consum d'electricitat a causa del pic de calor ha provocat talls d'electricitat que han afectat unes 700.000 persones a l'àrea de Buenos Aires, segons dades de l'Ente Nacional Regulador de la Electricidad. Avui un gir en el vent farà baixar la temperatura a Buenos Aires, però la forta onada de calor que afecta la zona s'allargarà fins al cap de setmana i podria provocar noves temperatures de més de 40 ºC fins i tot a la costa.

stats