La méteo
previsions 25/09/2023

La méteo: la calor d'estiu tornarà i s'allargarà fins a l'octubre

Els dies vinents la temperatura diürna s'enfilarà clarament i tornaran les màximes de més de 30 graus

2 min

BarcelonaJa ha passat la tardor i va tornant l'estiu. Divendres a Catalunya de mitjana les temperatures màximes van ser un parell de graus més baixes del que tocaria, avui l'anomalia ja ha sigut de dos graus positius. La nova estació va començar oficialment dissabte i es va fer sentir per unes hores, però aquesta setmana tornarà clarament l'estiu, com a mínim durant les hores centrals del dia. Avui les màximes més altes ja han tornat a superar els 30 graus, destaquen els 30,4 de Seròs, els 30,3 de Tremp o els 30 de la Pobla de Segur.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya
A partir de dades de 86 estacions del Meteocat

Tot sembla indicar que acabarem el mes de setembre amb manca de pluja i un ambient calorós a causa del posicionament de l'anticicló damunt del sud d'Europa. Les altes pressions mantindran allunyats els fronts més actius i l'ambient serà gairebé d'estiu a causa de l'entrada d'una petita bossa càlida procedent del nord d'Àfrica. No parlarem de grans calorades, però la sensació serà més aviat de les acaballes del mes d'agost que no pas de l'inici de la tardor.

Com podem veure en els mapes, els tons ataronjats i grocs associats a aquesta bombolla càlida africana predominaran ben bé fins a primers d'octubre.

Durant els pròxims dies la temperatura seguirà pujant. A partir de dimecres i de cara a la segona part de la setmana la temperatura superarà amb certa facilitat els 30 graus en diverses comarques interiors i la sensació tèrmica també superarà aquest llindar a la costa. A les nits la calma afavorirà la inversió tèrmica, això farà que en general les temperatures nocturnes no pugin tant com les diürnes, però tornarà a haver-hi algunes mínimes de més de 20 graus a Barcelona i potser fins i tot en altres punts de la costa.

Tenint en compte que diumenge ja és el primer dia d'octubre és bastant possible que alguns termòmetres batin rècords mensuals. A Lleida, per exemple, és molt probable que diumenge hi hagi més de 30 graus. Amb dades des del 1960 la temperatura més alta en un mes d'octubre són els 32,4 °C del 3 d'octubre del 2014, un valor que no és gens forassenyat pensar que pugui superar-se diumenge.

Les perspectives de pluja són realment dolentes fins i tot a llarg termini. Aquesta situació d'anticicló difícilment es trencarà fins entrat el mes d'octubre, això vol dir que durant els pròxims deu dies no hi haurà precipitacions enlloc. Els mapes de probabilitat que com a mínim arribi a ploure en algun moment del dia dibuixen un panorama desolador, i només a mitjans de la pròxima setmana comença a intuir-se la possibilitat d'algun tímid canvi de temps.

Les reserves dels embassaments de les conques internes continuen baixant, a hores d'ara se situen al 22,1%, però les nul·les perspectives de precipitació a deu dies vista fan pensar que aquest mes d'octubre el nivell s'acostarà ja molt al del mínim històric del 21% del 2008.

stats