La méteo
previsions 21/08/2022

Última setmana d'agost amb xàfecs diaris i més calor

Les tempestes d'aquesta tarda han descarregat més de 30 l/m² en molts indrets del Vallès Oriental i del Maresme

2 min
Albada d'aquest diumenge des de Sant Pere de Vilamajor.
Escolta aquí la previsió del temps

La matinada de diumenge ha sigut força més xafogosa que l'anterior. A alta muntanya, avui ja no s'ha baixat dels 10 ºC enlloc; a les comarques interiors han notat entre 2 i 4 graus més que ahir i a la façana litoral han sovintejat les mínimes tropicals: 23 ºC a Tarragona, 24 a Badalona i 25 a Portbou i al centre de Barcelona. Aquest migdia, les temperatures han variat poc respecte a les d'ahir i s'han tornat a repetir les màximes d'entre 32 i 35 ºC a l'interior -i de fins a 36 a Seròs, 37 a Falset o 38 ºC a Benissanet- i al voltant dels 30 prop de mar. Aquests valors no són excepcionals, però ja es tornen a situar per sobre de la mitjana climàtica d'aquestes dates.

Anomalia diària de la temperatura màxima a Catalunya
Dades des de l'1 de juny del 2022, a partir de 87 estacions del Meteocat. Període de referència 2009-2022

De fet, probablement acabarem de passar el mes d'agost amb més calor de la que tocaria. Demà els termòmetres perdran 2 o 3 graus, però de cara a dimarts els tornarem a recuperar, i entre dimecres i divendres tornaran a sovintejar les màximes de més de 35 ºC a les comarques interiors i les matinades de mal dormir a la costa. Donant un cop d'ull als últims mapes del temps, sembla que de cara al cap de setmana vinent tornarem a respirar una mica més bé, però abans d'acabar el mes d'agost difícilment es repetirà la refrescada que vam tenir a mitjans de setmana.

Pel que fa a l'estat del cel, tot fa pensar que els ruixats de tarda regaran diàriament algun indret o altre del país durant aquest últim tram d'estiu. El diumenge l'hem encetat amb bon sol a la majoria de comarques, però els núvols han anat a més a mesura que avançava el dia i a la tarda caigut tempestes i calamarsades a les comarques barcelonines i, especialment, al Vallès Oriental i al Maresme, on en ben poca estona s'ha acumulat fins a 40 l/m² a l'Ametlla del Vallès, 39 a Granollers, 32 a Caldes de Montbui o 31 a Mataró o Sant Celoni. A les set de la tarda, ja porten recollits fins a 10 litres en alguns barris de Barcelona i de cara al vespre també tocarà obrir el paraigua cap al Baix Llobregat o el Garraf.

Aquest vespre es girarà tramuntana i mestral als dos extrems del país i això afavorirà el descens tèrmic previst per dilluns. L'entrada de vent del nord farà que la matinada vinent es pugui escapar algun ruixat a la costa central, i que a la tarda els xàfecs es concentrin al Pirineu oriental i al voltant del Montseny. El mestral ràpidament perdrà força a les Terres de l'Ebre, però la tramuntana no desapareixerà de l'Empordà fins dimarts a mig matí. Dimecres gaudirem arreu d'un bon sol i només al Pirineu més occidental s'arribarà a escapar alguna gotellada de tarda. A partir de dijous els xàfecs recuperaran protagonisme i extensió, però sempre quedaran restringits a la meitat nord del país i al voltant dels Ports.

stats