La méteo
previsions 08/03/2023

La méteo: tongada breu de pluja, ventades i pujades i baixades de temperatura

Aquest dijous a la tarda plourà en moltes comarques tot i que en general les precipitacions seran minses

3 min

BarcelonaEl termòmetre continua pujant a passos agegantats. Entre dilluns i dimecres les màximes han pujat 6 graus de mitjana a Catalunya, una pujada que fa que en dos dies hàgim passat d'un context normal de principis de març a temperatures de principis d'abril. D'entre les màximes d'avui destaquen els 24,8 °C de Seròs, els 24,2 de Girona, els 24 de Cabrils o els 23,7 de la Zona Universitària de Barcelona. Més de la meitat de les estacions de les quals fem seguiment han superat els 20 ºC, una dada que no era tan alta des del 15 de novembre.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya
A partir de dades de 84 estacions del Meteocat

Demà i divendres l'ascens de la temperatura s'aturarà, però el cap de setmana el termòmetre pujarà un graó més i començarem a tenir temperatures plenament de maig. Dissabte serà el dia més càlid de la setmana a la costa i en moltes comarques centrals, i diumenge és possible que el termòmetre ja faci una baixada notable a prop de mar i que les màximes més altes es donin en comarques de l'oest. Temperatures que alguns indrets arribaran a superar els 25 °C. Fixeu-vos en els mapes de diferència prevista entre avui i els pròxims dies: cal posar-hi atenció perquè hi haurà força variacions entre dies i entre zones, en part a causa del vent.

Aquesta situació pot arribar a comportar bancs de boira al litoral, sobretot de cara a diumenge i dilluns, ja que en dies anteriors el vent predominant de l'oest farà difícil que es produeixi aquest fenomen. Després d'aquests dies de calor estranya per a l'època arribarà una baixada molt marcada de la temperatura que farà tornar el termòmetre a valors normals de final d'hivern. Encara és incert si després d'aquesta baixada ens tornarem a instal·lar en un ambient de final d'hivern o si el termòmetre tornarà a pujar ràpidament, ja que els diferents models de previsió van en línies força oposades en aquest sentit.

Pel que fa a l'estat del cel, el front de demà ha anat guanyant protagonisme en les últimes actualitzacions dels models de previsió. No plourà a tot arreu, però aquest dijous és probable que calgui obrir el paraigua en força comarques de Ponent, de les Terres de l'Ebre i del Camp de Tarragona, i es podrien arribar a escapar algunes gotes fins i tot a la costa central. En general, seran precipitacions minses, però entre el Montsec i la Ribagorça pot arribar a ploure amb una mica més de ganes i també són possibles alguns ruixats més intensos al Camp de Tarragona i en comarques prelitorals del sud. En tot cas, el front passarà de pressa, a primera hora plourà sobretot a Ponent, però amb el pas de les hores els ruixats s'estendran de forma més minsa cap a altres comarques.

Divendres farà més sol i res fa pensar en precipitacions de cara al cap de setmana, més enllà d'algunes pluges i nevades que sí que poden afectar el vessant nord del Pirineu dissabte. Sí que és possible, però, que dissabte i diumenge continuï havent-hi moments de cel mig ennuvolat. Dissabte els núvols afectaran sobretot el Pirineu i comarques de Girona, i diumenge poden arribar a més indrets.

El vent d'entre ponent i mestral també serà la tònica de la setmana. Avui continuarà bufant moderat, i entre dijous al vespre i dissabte les ratxes poden ser una mica més fortes en comarques centrals i del sud, on hi haurà cops que poden arribar a superar els 70 o 80 km/h. Les ventades seran bastant insistents fins dissabte al vespre. El Meteocat té actiu un avís de perill per vent en més de 15 comarques de cara divendres, són indrets del Pirineu, de l'altiplà central i comarques prelitorals de Barcelona i de Tarragona. Perill moderat sobretot durant el matí.

A llarg termini la setmana que ve començarà amb una nova tongada de pluges i nevades que entre dilluns i dimarts afectarà sobretot el Pirineu occidental, però que podria deixar ruixats també en algunes comarques de Girona. Dimarts la cota de neu ja tornarà segurament a situar-se a prop dels 1.000 metres, i per tant nevarà en moltes cotes del Pirineu. Fora de la serralada és poc probable que els xàfecs siguin destacables. El pròxim canvi de temps arribarà cap al tram final de la setmana i és possible que pugui fer ploure en més indrets, però la previsió encara és molt incerta sobre aquest punt.

stats