La méteo

La méteo: ruixats, vent i sensació d'hivern transitòria

Aquest dissabte s'escaparan xàfecs entre l'Empordà i el Vallès, però el vent serà el protagonista del temps en moltes comarques

3 min

BarcelonaMatí de divendres amb pluja continuada en moltes comarques de l'oest i del sud. Fins a les 10 h destaquen els 10 l/m² d'Alfarràs, els 9 de Tortosa, d'Algerri i de l'Ametlla de Mar, els 8 d'Horta de Sant Joan, del Pont de Suert i de Torroja del Priorat o els 7 de Lleida.

La pluja anirà minvant a mesura que avanci el matí i en moltes comarques centrals i del sud no passarà de ser testimonial. A la tarda no plourà enlloc, però al vespre sí que reapareixeran els xàfecs de forma una mica més extensa i amb més protagonisme al Pirineu, sobretot al sector occidental de la serralada.

Demà s'obriran clarianes per Ponent i pel sud, però encara durant el migdia i la tarda rebrotaran xàfecs intensos en un grup de comarques del nord-est, entre l'Empordà, el Gironès, el Vallès, la Selva i el Maresme. Aquí és on és més probable que el canvi de temps afecti les rues de Carnaval de dissabte, i la pluja es presentarà en forma de xàfecs de poca estona que en algun cas podrien anar fins i tot acompanyats de tempesta. A la resta segurament el vent serà més protagonista que no pas els possibles ruixats.

Com veieu als mapes, sembla que a l'est la situació es va decantant per un escenari de ruixats més abundants a prop de mar que a les capçaleres dels rius, cosa que fa pensar que aquest canvi de temps no ajudarà gens a millorar la situació dels embassaments de les conques internes. En molts sectors del Pirineu oriental i de la Catalunya Central ja serà molt si s'acumulen 5 l/m² entre avui i demà.

Si ens mirem els mapes d'acumulacions de neu previstes, veureu que, com ja hem anat dient els últims dies, la situació serà molt més productiva al Pirineu occidental que no pas a la part oriental de la serralada, on l'emblanquinada serà molt més testimonial. En alguns punts del Pirineu s'acumularan fins a 15 o 20 cm de neu.

Una vegada més, és un canvi de temps que no suposarà un gir en la situació de greu sequera actual, sobretot si posem el focus en les reserves d'aigua de les conques internes, que gairebé no notaran el pas de la pertorbació.

Durant el cap de setmana revifarà la sensació d'hivern, però les baixes temperatures duraran poc. Hi haurà dos o tres dies més purament hivernals, si més no pel que fa a la temperatura diürna, però d'avui en vuit el més probable és que ja tornin a predominar les temperatures clarament altes per a l'època.

Un altre actor important del cap de setmana de Carnaval serà el vent. Avui seguirà bufant moderat de garbí en moltes comarques, sobretot al nord-est i a les Balears. Demà girarà a mestral i bufarà amb cops puntualment forts en molts sectors de la vall de l'Ebre i en comarques centrals. No només als indrets on sol ser més habitual, sinó també al pla de Lleida, a l'altiplà central i fins i tot al voltant de Barcelona. Potser al migdia bufarà amb una mica de més de ganes que al vespre, però serà sens dubte un ingredient de moltes rues de Carnaval.

El Meteocat té actius avisos per fort vent. Destaca sobretot l'avís de cara a dissabte que afecta un grup de catorze comarques entre el Montsià, el Segrià i el Garraf. En cinc comarques el perill es considera alt, sobretot a les hores centrals del dia.

A més llarg termini hi ha poques possibilitats que torni a ploure durant el tram central del febrer. La setmana que ve tant dimarts com al voltant de divendres arribaran nous sistemes frontals que podrien deixar algunes gotes al Pirineu occidental, però en general no tornarà a ploure amb una mica de ganes com a mínim fins a final de mes.

El pròxim canvi de temps serà una nova pujada forta de la temperatura similar a les que ja hem tingut en dues ocasions entre el final del gener i els primers dies de febrer. Al voltant de dijous que ve la temperatura tornarà a ser entre 5 i 7 graus més alta del que caldria esperar: una vegada més arribaran temperatures de plena primavera encara a ple hivern.

stats