previsions 01/12/2021

La méteo: inici de desembre amb molta més neu, ventades i alguns xàfecs

El cap de setmana les nevades podrien ser fins i tot més abundants que diumenge passat

3 min

BarcelonaEl pas d'un front està fent augmentar els núvols aquesta tarda, després d'un matí marcat pel sol, tot i que els núvols baixos han persistit en algunes zones de la Catalunya Central i del Prepirineu. Avui les màximes més altes han tornat a quedar per sota dels 20 graus, destaquen els 19 de Tortosa, els 18 de l'Ametlla de Mar i d'Ulldecona, els 17 del Perelló i els 16 de Tarragona. La mitjana de les màximes per al conjunt de Catalunya s'ha situat en 10,6 graus, un valor lleugerament inferior a la mitjana dels últims anys per a l'època. La manca de vent ha permès que aquesta nit la temperatura baixés fins als -8 ºC a Das, fins als -6 al Pont de Suert, fins a -5 a Puigcerdà i fins a -4 a la Vall d'en Bas i a Sort. Per al conjunt de Catalunya les dades han canviat molt poc i la mitjana de les mínimes s'ha situat en 1,1 graus, tres dècimes més alta que la d'ahir.

Durant la tarda reapareixeran les precipitacions al vessant nord del Pirineu. En un primer moment la cota de neu se situarà al voltant dels 1.400 metres, però cal esperar que ràpidament baixi fins als 1.000. La tarda i el vespre també estaran marcats per alguns ruixats sobtats en comarques de Girona, uns xàfecs que de nit podrien ser més intensos i arribar també a sectors del Vallès, del Maresme o fins i tot al voltant de Barcelona. De nit alguns ruixats sobtats podrien anar acompanyats de llamps i trons i també de calamarsa. El Meteocat té actiu un avís per possibles ruixats forts i tempestes entre la Selva i el Barcelonès. Avui el vent bufarà moderat en moltes comarques centrals i prelitorals, un vent sec que afavorirà que el migdia sigui més suau que ahir a prop de mar.

Acumulacions de precipitació previstes fins demà al migdia.

Demà el vent i la neu guanyaran protagonisme. Aquest dijous tornarà a nevar fins a les cotes més baixes del vessant nord del Pirineu i les precipitacions podrien fins i tot arribar a punts de la Cerdanya, la Ribagorça i l'Alt Urgell. Segurament al vessant sud de la serralada l'emblanquinada no serà tan destacable com la de diumenge, però el Meteocat alerta de gruixos que podrien superar els 20 cm a partir dels 1.400 metres.

La tramuntana s'anirà enfortint i la nit de dijous a divendres bufarà fins i tot més forta que el cap de setmana passat. Les ratxes superaran els 100 km/h al Pirineu, en alguns punts de l'Alt Empordà i possiblement també a les Terres de l'Ebre. La suma de vent fort i nevades farà tornar a aparèixer el torb al Pirineu. Protecció Civil ha activat l'alerta del pla Ventcat i avisa de cops de vent de més de 90 km/h, sobretot al Ripollès, Alta Ribagorça, Pallars Sobirà i a la Cerdanya. En comarques centrals el vent podria deixar-se sentir més avui que no pas demà. Aquest dijous a la tarda encara es podrien repetir xàfecs curts però intensos entre la Selva, el Gironès i el Maresme. Els ruixats també descarregaran amb ganes i acompanyats de tempesta i de calamarsa a Mallorca i Menorca.

Cops de vent màxims previstos per demà al vespre.

El canvi de temps farà que demà i sobretot divendres torni a augmentar el fred. La sensació de ple hivern del cap de setmana revifarà. Durant el pont hi haurà pujades i baixades notables de la temperatura. Dissabte el termòmetre s'enfilarà bastant, però diumenge tornarà a baixar. En general durant el pont seguirà aquest ambient més d'hivern que de tardor dels últims dies, però en l'inici de la setmana que ve seguiran els canvis de masses d'aire. A llarg termini és incert si la setmana que ve ens estabilitzarem en aquest ambient de ple hivern o si la temperatura recuperarà un to més de tardor. Els models de previsió encara difereixen sobre això.

Diferència prevista entre la temperatura d'avui i la de divendres.

De cara al pont crida sobretot l'atenció una possible nevada de diumenge al Pirineu, que podria ser fins i tot més abundant que la de diumenge passat. Encara hi ha incertesa sobre aquest punt, però és probable una nova emblanquinada extensa i fins a cotes baixes que pugui deixar gruixos importants al vessant nord. El vent fort tornaria a acompanyar aquest canvi de temps al Pirineu, a l'Empordà i a les Terres de l'Ebre. Entre dissabte i diumenge també es podrien escapar alguns xàfecs en comarques de Girona i a Menorca, però en general el temps del pont s'entreveu amb més sol que núvols. Segurament entre dilluns i dimarts la situació millorarà al Pirineu, però no és descartable una nova tongada de nevades de cara a dimecres.

Acumulacions de precipitació previstes per diumenge.
stats