previsions 24/05/2022

La méteo: ruixats localment forts i canvi de temperatura

Durant la tarda i nit els xàfecs irregulars podrien acumular més de 20 o 30 l/m² en poca estona. La calor no trigarà a tornar

3 min

BarcelonaAquesta tarda han arribat les precipitacions més extenses, que avancen de sud-oest a nord-est amb força rapidesa. En alguns indrets els xàfecs són intensos, però en molts casos la pluja és només moderada. Fins a les 18 h destaquen els 41 l/m² acumulats a la Vall de Bianya, els 39 de la Vall d'en Bas i d'Olot, els 31 de Sant Pau de Segúries, els 28 de Vilobí d'Onyar, els 27 de Montblanc i els 24 de Vic. Aquest migdia alguns dels ruixats han anat fins i tot acompanyats de pedra, com ha passat en diferents punts del Baix Empordà. En el conjunt de Catalunya avui ja és el dia més plujós des de Sant Jordi. Els núvols, la pluja i l'entrada d'aire més fred estan fent baixar la temperatura dràsticament. En el conjunt de Catalunya s'ha passat d'un migdia ahir amb temperatures gairebé 5 graus més altes del que tocaria, a un dia avui amb màximes més de 3 graus inferiors a la mitjana. Un salt de més de vuit graus en un sol dia que no és gens habitual.

Durant la tarda i vespre continuaran les precipitacions. Els ruixats i tempestes més abundants afectaran sectors del Pirineu i de la Catalunya Central, a més d'algunes zones més pròximes a la costa com el Garraf, el Penedès, el Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre, el Baix Llobregat o el Vallès. Alguns aiguats acumularan més de 20 o 30 l/m² en poca estona, i localment hi haurà acumulacions de més de 50 l/m². Els xàfecs aniran a més a partir de mig matí i serà sobretot al centre del dia quan guanyaran protagonisme. Com més avanci la jornada més avançaran cap a l'est. Al voltant de Barcelona i en sectors del Maresme i de la Costa Brava serà sobretot al vespre quan plourà amb més ganes. Aquest vespre la cota de neu baixarà per sota dels 2.000 metres. Les precipitacions d'avui podrien acumular gruixos de més de 10 o 15 cm en punts alts de la serralada pirinenca.

El Meteocat té actiu un avís de perill per possibles aiguats que deixin més de 20 l/m² en mitja hora. L'avís afecta més de 25 comarques. En general el perill es considera moderat, però al Ripollès, Osona, el Berguedà, el Baix Camp i el Baix Ebre és alt. La refrescada d'avui no marcarà la tònica dels pròxims dies. Demà les temperatures encara seran clarament baixes per a l'època però a mesura que avanci la setmana anirà tornant la calor. El cap de setmana tornaran les temperatures de més de 30 graus, però no es repetirà la calor tan intensa de dissabte i diumenge passats. A llarg termini el més probable és que els últims dies de maig i els primers de juny la temperatura sigui bastant normal per a l'època.

Les pluges no tindran continuïtat en els pròxims dies. De matinada i demà al matí cal esperar alguns xàfecs també a la serra de Tramuntana i a Menorca, però en general aquest dimecres ja no farà falta el paraigua, o si arriba a ploure seran pluges poc abundants i molt disperses. En moltes comarques de la meitat est demà encara hi haurà més núvols que clarianes. Com més avanci la setmana més sol farà.

La tramuntana i el mestral entraran amb força aquesta tarda i vespre. El vent es deixarà sentir sobretot a l'Empordà, on demà hi haurà ratxes de fins a 70 o 80 km/h en alguns indrets. El vent de nord continuarà dijous i és possible al nord de la Costa Brava no acabi de desaparèixer fins al final del cap de setmana.

stats