Societat 22/05/2018

El 5 torna a ser la nota mínima per accedir a la beca general universitària

El canvi del 2012 al 5,5 va provocar el rebuig majoritari de la comunitat universitària

Agències
2 min
Imatge d'arxiu d'una classe universitària.

El ministeri d'Educació rebaixarà de 5,5 a 5 la nota mitjana per accedir a una beca general durant el primer any de carrera universitària. Així ho ha anunciat el ministre d'Educació, Cultura i Esports, Íñigo Méndez de Vigo, quan li han preguntat pel balanç del sistema de beques i les perspectives per a la convocatòria del curs que ve en la sessió de control al Senat d'aquest dimarts. Méndez de Vigo ha assegurat que aquesta mesura i la resta de novetats per al curs 2018-2019, com les "beques d'excel·lència", que premien amb un complement de 200 euros els estudiants que "treguin més d'un 8 durant el curs universitari", o els ajuts per a fills de víctimes de violència masclista, estan previstes en el reial decret que es presentarà a la conferència sectorial d'educació del 5 de juny.

Així, a partir del curs 2018-2019 podran obtenir la beca de matrícula els estudiants de primer curs d'estudis universitaris que hagin obtingut 5 punts en la nota d'accés, sempre que compleixin altres requisits de caràcter econòmic (renda i patrimoni de la unitat familiar). El reial decret, però, deixarà en 6,5 la nota per mantenir la beca i premiarà amb un bonus de 200 euros els que obtinguin més d'un 8.

Aquestes modificacions, ha assenyalat Méndez de Vigo, faran que les beques siguin més inclusives i integradores, ara que "el sistema és sostenible". L'enduriment dels requisits acadèmics per optar a les beques generals va ser decisió de l'exministre José Ignacio Wert l'any 2012 i ha continuat vigent en cursos posteriors, fins a l'actualitat. La pujada de nota mínima exigida de 5 a 5,5 va provocar el rebuig majoritari de la comunitat universitària i de l'oposició política, que acusaven el govern espanyol d'atacar el principi d'igualtat d'oportunitats dels estudiants universitaris. L'executiu de Mariano Rajoy, però, va qualificar la mesura d'incentiu per assolir un rendiment acadèmic més alt, cosa que fomentava "la cultura de l'esforç".

No obstant això, durant els cursos següents tots els informes del Consell d'Universitats als esborranys del reial decret de beques, que s'aproven cada estiu, han estat desfavorables. Els rectors sempre s'han mostrat partidaris de restablir la nota mitjana de 5 i que només es tingués en compte el nivell de renda familiar, per tal que cap alumne quedés fora de la universitat per motius econòmics. A més a més, el sistema de beques de Wert va ser objecte de recursos judicials davant del Tribunal Suprem, que van ser desestimats. El tribunal va avalar dues vegades (2015 i 2016) que aquestes ajudes anessin lligades al rendiment acadèmic de l'alumne i va negar que la pujada de la nota mitjana per optar-hi vulnerés el principi d'igualtat d'oportunitats. De fet, va assegurar que, com que es tracta d'una subvenció, que depèn de recursos limitats, el foment de la responsabilitat en l'estudi, tant per accedir-hi com per mantenir-s'hi, era "una finalitat lícita".

stats