Barcelona signa una treva amb Airbnb pels pisos turístics

La plataforma retirarà els anuncis dels apartaments il·legals que el consistori té detectats i obre la porta a canviar requisits

Principi d’acord entre l’Ajuntament de Barcelona i la plataforma d’allotjament turístic Airbnb. Després de mesos de tensió entre les dues parts, ahir van mantenir una trobada que ha marcat un canvi de rumb en la seva relació turbulenta. De la reunió en va sortir un acord clar: Airbnb es va comprometre a retirar els pisos turístics il·legals de Barcelona que l’Ajuntament notifiqui a la plataforma. De moment, la setmana vinent hi haurà una altra trobada en la qual el consistori lliurarà un primer llistat dels apartaments il·legals que té detectats a la ciutat i que s’anuncien a la plataforma. Llavors, dins un termini “raonable”, Airbnb retirarà la publicitat d’aquests pisos.

Es tracta d’un primer pas per restablir la relació, tot i que l’Ajuntament confia anar més enllà. El seu objectiu final és que la plataforma obligui a posar el número de registre de cada apartament als anuncis. Però la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, va destacar que ahir hi va haver “un punt d’inflexió”. Va subratllar que Airbnb va mostrar la seva “predisposició” a complir la legislació. Tot i això, el responsable de polítiques públiques d’Airbnb a Espanya, Sergio Vinay, va fer una valoració menys concisa. Es va limitar a confirmar que el procés per retirar els anuncis serà “senzill i ràpid”. Vinay va valorar que això suposa “una solució per a Barcelona”, tot i que va deixar clar que Airbnb defensarà el home sharing a la ciutat perquè sigui “un destí sostenible”.

L’Ajuntament també va compartir que l’opció d’eliminar definitivament els anuncis dels pisos turístics il·legals de la plataforma és “el mecanisme més eficaç”, segons Sanz, ja que la idea és començar-ho a aplicar a partir de la setmana que ve. Però l’hora de la veritat arribarà en els pròxims mesos, ja que el consistori i Airbnb també van acordar fer altres trobades per buscar un sistema que prohibeixi, d’entrada, que els apartaments il·legals es puguin anunciar a la plataforma. La finalitat, per part de l’Ajuntament, és que el compromís dAirbnb suposi un canvi de requisits a la plataforma que impedeixi la publicitat dels allotjaments turístics que no disposen d’un número d’inscripció al Registre de Turisme de Catalunya (RTC).

Fins i tot la intenció del consistori és que existeixi un mecanisme que verifiqui si el número de registre que utilitza un apartament és fals. El regidor de Turisme, Agustí Colom, va considerar que aquest pla ha de permetre l’eliminació absoluta dels pisos turístics il·legals a Barcelona. Colom va ressaltar que davant la nova resposta d’Airbnb s’ha “d’articular” un bon sistema que garanteixi la retirada dels apartaments il·legals.

Multa en ‘standby’

Tot i això, el govern municipal també va exhibir un cert escepticisme. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va dirigir un primer avís a la plataforma. “Ara cal que compleixin”, va advertir Colau a través d’una piulada a Twitter. De fet, l’Ajuntament va dir ahir que de moment s’ha establert aquesta primera reunió de la setmana vinent per entregar la llista dels pisos turístics il·legals que té detectats, però no va concretar si es mantindrà una trobada amb Airbnb de manera periòdica per fer aquest lliurament (mentre no es troba un altre mecanisme). Un altre aspecte clau de la relació entre les dues parts serà la nova multa que el consistori estudiava imposar a la plataforma.

Des del govern municipal ahir es va reconèixer que aquesta nova multa actualment està en standby. Fa dues setmanes, l’Ajuntament va comunicar que plantejava aquesta sanció i que havia  formalitzat la multa de 600.000 euros tramitada els últims mesos. L'anunci va arribar quan van sorgir una allau de casos de propietaris que havien llogat els seus domicilis a inquilins que després havien rellogat els habitatges a turistes. El colofó va ser quan el consistori va denunciar un exdirectiu d’Airbnb que havia llogat un pis a Ciutat Vella i després l’havia rellogat a turistes: una pràctica il·legal. Però davant l’amenaça d’una nova multa i després de la sanció de 600.000 euros, la plataforma ha acostat posicions. El consistori va recordar que anteriorment ja havia imposat dues multes de 30.000 euros a Airbnb abans d’aquesta tercera, de 600.000 euros.

Un altre moment de tensió va ser fa dos mesos, quan l’Ajuntament de Barcelona va anunciar un acord de col·laboració amb les principals plataformes de lloguer turístic que operen a Barcelona per lluitar contra l’oferta de pisos il·legals. A l’entesa s’hi van sumar les plataformes Homeaway, Booking, TripAdvisor, Rentalia i Apartur. Llavors va faltar la presència d’Airbnb, tot i que es tracta d’un dels operadors més importants -per no dir el principal- d’aquest mercat a la ciutat. El consistori no va convidar la plataforma perquè no estava “en condicions d’oferir un compromís per eliminar l’oferta il·legal”. Dos mesos després, però, la situació ha fet un gir que podria ser definitiu.