Barcelona expropia per primera vegada el dret d'ús d'un habitatge buit

L'Ajuntament té 7 possibles expropiacions en tràmit i 300 expedients per no oferir lloguers socials

La regidora Lucía Martín s'ha estrenat aquest matí davant la premsa a l'Ajuntament de Barcelona per presentar dues actuacions de la unitat de disciplina d'habitatge del consistori. D'una banda, Martín ha anunciat que l'Ajuntament de Barcelona ha expropiat per primera vegada l'usdefruit d'un pis al barri del Besòs al BBVA durant 10 anys perquè ha pogut acreditar que l'ha tingut buit durant més de dos anys. S'han pagat 10.000 euros a l'entitat, que ha presentat recurs però no es paralitza l'expropiació. De fet, el consistori tindria fins a set possibles expropiacions més en tràmit.

D'altra banda, també s'ha iniciat un procediment sancionador que pot arribar als 90.000 euros en contra d'un gran tenidor per no haver ofert un lloguer social abans d'iniciar un procés de desnonament al Raval. En aquest cas, l'Ajuntament té fins a 300 expedients que poden ser susceptibles d'haver incomplert la llei 24/2015 per no oferir lloguers socials a famílies en situació de vulnerabilitat.

Aquestes dues accions s'han pogut dur a terme per la vigència de dues lleis que havien estat supeses pel Tribunal Constitucional: la llei 4/2016 de mesures de protecció del dret a l'habitatge per a persones en risc d'exclusió social i la llei 24/2015 de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica.

En el moment de la suspensió de la llei de protecció de l'habitatge, l'Ajuntament tenia 16 expedients oberts, però van quedar aturats. D'aquests, ara n'ha pogut recuperar 7 que corresponen a habitatges buits de Caixabank, la SAREB, el BBVA i Bankia.

Durant la roda de premsa, Martín ha assegurat que l'objectiu no és recaptatori, sinó que intenta canviar la manera de funcionar dels bancs i els grans tenidors. L'Ajuntament ha cobrat uns 165.000 euros en sancions, però el potencial en tràmit és molt superior i es calcula que hi ha un miler d'habitatges buits inscrits en el registre. La regidora també ha reivindicat la tasca començada l'anterior mandat en matèria d'habitatge, que suposa un "punt d'inflexió" en les polítiques que s'havien aplicat des de l'Ajuntament.

El BBVA recorrerà l'expropiació

El BBVA ha anunciat que interposarà un recurs contra l'expropiació d'ús temporal d'aquest habitatge del barri del Besòs. L'entitat bancària nega haver tingut el pis buit en els últims dos anys i, a més, ha assegurat que actualment una família vulnerable hi habita. "A més, aquest juliol l'habitatge està posada a la venda, amb un important descompte a les administracions públiques", ha afegit el BBVA.