ESPAI PÚBLIC

Barcelona seguirà jugant al gat i la rata amb els manters

No hi ha solucions màgiques, no és un problema que se solucioni en tres dies i no és una situació exclusiva de Barcelona. Aquestes són les tres idees que més va repetir ahir el primer tinent d’alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, en la presentació de l’estratègia estival del consistori per fer front al top manta, després de l’onada de crítiques rebudes per com està gestionant el seu equip la situació. Les propostes arriben després de l’ultimàtum de comerciants i veïns de la Barceloneta, indignats amb la imatge de més de 800 manters a la zona del passeig de Joan de Borbó, i se centren a crear més plans d’ocupació per a manters i a intensificar les operacions policials preventives. La idea és evitar els desallotjaments amb un desplegament policial abans que els manters s’instal·lin. Els comerciants i l’oposició ja han deixat clar que veuen el pla del tot insuficient.

El nombre de manters s’ha disparat els últims mesos i l’Ajuntament assenyala com una de les principals causes d’aquest fenomen l’augment de turistes, perquè les alertes terroristes han portat molts visitants a descartar destinacions com Egipte o Turquia, però nega que la seva gestió de la problemàtica hagi generat un efecte crida. L’equip d’Ada Colau ja sap que l’estiu serà calent en qüestió de venda ambulant irregular i avança que caldrà intensificar la presència policial en determinades zones, com ja s’ha fet al metro o a la zona del monument a Colom. Al mateix temps, però, el comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens, admet que no tindran prou efectius per ser a més d’un lloc alhora -l’estratègia policial que s’aplicarà inicialment és saturar les zones d’agents tant de la Guàrdia Urbana com de Mossos i en funció de la zona també de policia portuària-. Per tant, previsiblement els manters es desplaçaran d’un lloc a un altre i es mantindrà una espècie de joc del gat i la rata. “Qualsevol actuació policial serà proporcionada”, adverteix Recasens. Remarca que no hi ha cap zona franca per a manters a la ciutat i que, per tant, la policia podrà actuar en qualsevol punt, tot i que es prioritzaran les actuacions preventives -les de saturació- perquè són menys conflictives i obtenen els mateixos resultats que les més contundents. No està previst, d’entrada, cap desallotjament del passeig Joan de Borbó, convertit ara en un gran bulevard del top manta.

40 plans d’ocupació

El pla municipal és una prolongació del que ja es va presentar al març, que tenia com a punts estrella la creació d’11 plans d’ocupació a Mercabarna i la intensificació de les multes a clients. Ara l’Ajuntament anuncia la posada en marxa de manera imminent de 40 plans d’ocupació més, es compromet a intensificar les campanyes a turistes i veïns per fomentar el consum responsable, a coordinar-se amb altres municipis -Colau es reunirà la setmana que ve amb el Síndic per parlar-ne- i a intensificar la presència policial dins els marges que permeti la disponibilitat d’agents.