Els CDR acorden retirar-se de l'AP-7 després de 15 hores de tall a l'Ampolla

La decisió s'ha pres en assemblea sense que els Mossos hagin arribat a intervenir

Els membres dels CDR que aquest matí han tallat al trànsit l'AP-7 al seu pas per l'Ampolla (Baix Ebre) s'han proveït de mantes i sacs per passar la nit a la carretera, en una protesta que havien decidit mantenir de manera indefinida. A les 10 de la nit, però, en assemblea van canviar d'opinió i van acordar retirar les barricades que havien mantingut durant quinze hores.

Els activistes havien fet abans una crida per proveir-se d'aigua, queviures, mantes, sacs i calefactors elèctrics, amb la intenció de dormir a l'autopista i mantenir així el tall de trànsit, davant l'atenta –i distant– mirada dels Mossos d'Esquadra. Els agents, que havien mantingut diverses dotacions desplegades durant tot el dia, els havien advertit que a mitjanit començarien a identificar-los. 

Els membres dels CDR tallaven l'AP-7 a l'altura de l'Ampolla des de les set del matí i havien fet una crida perquè es repetissin les protestes en altres llocs de Catalunya perquè "l'espurna" iniciada a les Terres de l'Ebre s'acabés estenent. La crida no ha fructificat, tot i el breu intent a Barcelona d'unes desenes de persones d'ocupar la Diagonal.

L'autopista havia quedat tallada en els dos sentits de la marxa i la policia havia desviat el trànsit cap a la N-340. L'acció ha començat a primera hora del matí quan un grup de persones han accedit a l'autopista i han escampat neumàtics a la via. Els comptes dels CDR a les xarxes han publicat fotografies de la protesta.

El tall de trànsit ha deixat bloquejats durant hores camions i autocars i ha provocat diversos quilòmetres de retencions, així com moments de tensió entre conductors i independentistes. Els turismes han sigut els primers vehicles a ser desviats, mentre que alguns camions i autocars hi han quedat aturats durant hores a l'espera que se'ls donés pas per poder accedir al desviament habilitat per la carretera N-340.

El Miguel, un dels camioners afectats per la mobilització dels CDR, ha explicat a Efe que ha estat parat a Tortosa (Baix Ebre) prop de cinc hores i que, per poder accedir a la N-340, s'està obligant els conductors a circular marxa enrere fins al desviament, una maniobra que considera "molt perillosa" per als vehicles grans, especialment els tràilers articulats.

El bloqueig de l'autopista ha deslligat moments de tensió entre camioners i activistes dels CDR, que s'han increpat mútuament i s'han embrancat en enfrontaments verbals. Efectius dels Mossos d'Esquadra s'han desplaçat al lloc i han seguit des de certa distància el desenvolupament de la mobilització, encara que no han arribat a intervenir-hi més que per negociar amb els manifestants. 

Hi havia una vuitantena de membres del CDR, de l'Ebre i el Camp de Tarragona. La voluntat inicial era quedar-s'hi fins que els fessin fora. Veïns de la zona els han fet arribar avituallament. Alguns membres han començat a descargolar els guarda-raïls per bloquejar la calçada. Hi ha hagut un moment de tensió quan un camió s'ha saltat el cordó policial i ha intentat passar la barrera.

Alguns dels activistes independentistes s'han tapat la cara amb passamuntanyes, corejant crits de suport als presos polítics i consignes per exigir la dimissió del conseller d'Interior, Miquel Buch, per les càrregues de dijous passat a Girona i Terrassa (Vallès Occidental) en protestes contràries als actes de Vox.

L'acció s'ha portat a terme per reclamar l'alliberament dels presos i per la implementació de la República. Durant la protesta s'han viscut moments de tensió entre un grup dels CDR i els conductors aturats. Entre ells, un autobús de l'equip de futbol del Vila-real que havia de jugar un partit benèfic contra el càncer i que agents dels Mossos d'Esquadra han demanat al col·lectiu que deixessin avançar.

  • Etiquetes