Colau reforça la despesa social en el pressupost del 2016

El govern municipal expressa dubtes sobre el túnel que es construeix a les Glòries i diu que no vol més projectes faraònics

Posar l'accent en la despesa social sense restar protagonisme a les inversions. Aquest és l'objectiu del projecte de pressupostos que aquest divendres ha presentat l'equip de l'alcaldessa Ada Colau a Barcelona per al 2016. Segons el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, els comptes són "un canvi de rumb". El pressupost, que ascendeix a 2.708 milions d'euros – un 6,2% més que l'any passat–, preveu un increment del 5,5% de la despesa social. En concret, la despesa se situa en 2.123,9 milions d'euros i es mantenen els ritmes d'inversió dels últims anys: un total de 378,2 milions – un 5,9 més.

El que ha deixat clar Pisarello, però, és que volen deixar enrere els "projectes faraònics" i apostar per l'urbanisme social i de proximitat. De tota manera, els comptes inclouen grans projectes ja iniciats com el de túnel de les Glòries, que el nou govern no veu amb bons ulls, però que ja estaven pressupostats."Haurem d'estudiar què fem", ha insistit el tinent d'alcalde, que ha obert la porta a repensar la segona fase de la reforma. Segons Pisarello, en canvi, l'enllaç del tramvia que vol impulsar el seu equip no es pot considerar un projecte faraònic.

Els comptes, però, tal com estan previstos, s'haurien d'aprovar en dues tongades amb l'objectiu de driblar les limitacions pressupostàries imposades per la llei Montoro d'estabilitat pressupostària. D'aquesta manera, el que s'aprovarà ara, si suma prou suport polític, és només una part del pressupost: els primers 288 milions en inversions i 2.114 milions de despesa. I a l'abril està previst que tot plegat creixi en 100 milions extres amb una modificació de crèdit.

Alguns dels capítols que més pugen són els serveis socials –puja 32,9 milions–, el del transport públic –s'hi destinaran 145 milions– o la participació –un total de 14 milions–. També puja la part del pressupost que gestionen els districtes i s'inverteix més a les zones més castigades per la crisi, com Nou Barris o Sant Martí.

Els pressupostos comencen ara el procés negociador per sumar suports. De moment, només ERC ha manifestat que s'hi abstindrà. El primer pas serà, aquest dilluns, l'aprovació de les ordenances fiscals, que es farà amb el vot de qualitat de l'alcaldessa.

 

Més continguts de