Societat 06/05/2016

Colau aprova el pressupost i ja espera el PSC

L’abstenció de la CUP desencalla els comptes, i el pacte de govern amb els socialistes tensa el debat

Maria Ortega
4 min
Ada Colau amb Alfred Bosch (dreta) i Jaume Collboni després d’un ple.

BarcelonaFi del serial. I amb final feliç per als interessos del govern d’Ada Colau. El ple de l’Ajuntament de Barcelona va aprovar ahir, finalment i després d’una negociació que ha hagut de suar com cap, la gran modificació pressupostària de 275 milions que fa setmanes que intentava desencallar. Dilluns passat, de fet, el govern municipal va haver de suspendre a última hora el ple en què pretenia aprovar els comptes per la decisió de la CUP de no donar-hi suport. Ahir, però, els anticapitalistes, tot i criticar que Barcelona en Comú no està fent el canvi promès i lamentar que només han pogut negociar les “molles de les molles” del pressupost, es van avenir a no bloquejar el tràmit. La seva abstenció, sumada als vots positius d’ERC i el PSC, va permetre a Colau aprovar el pressupost que, des de fa setmanes, s’ha situat com el pas previ a l’anunci del pacte de govern que BComú ja té cuinat amb el PSC i que ahir detallava aquest diari. El cap de files socialista, Jaume Collboni, ha defensat des del primer moment la voluntat d’anar pantalla a pantalla i de no parlar de govern fins a tenir el pressupost lligat. Ara, doncs, el salt de pantalla es pot produir ja en qualsevol moment i això va tensar el debat d’ahir.

CiU, Ciutadans i el PP van votar en contra de la modificació pressupostària en un debat encès en què, tot i no haver-hi sorpreses de posicionament -la CUP havia anunciat hores abans la seva abtenció més que crítica-, sí que hi va haver temps per creuar alguna cosa més que dards, tant per la manera com s’ha fet la negociació com pel paper que hi ha jugat la CUP i, sobretot, per la imminència de l’entrada al govern dels socialistes.

La CUP, tot i no bloquejar la votació, va firmar una intervenció bel·ligerant i va posar en dubte al govern que estigui posant en pràctica el canvi que va prometre en campanya electoral. De fet, els cupaires havien assegurat abans del ple que el govern no ha satisfet ni el 40% de les seves demandes de mínims tot i tractar-se de punts recollits, també, en el programa de BComú i va escenificar el desacord en la dissolució del cos d’antidisturbis de la Guàrdia Urbana, que, segons els cupaires, no s’ha posat en cap moment sobre la taula i el govern s’ha limitat a parlar de canvi de funcions.

Tot i així, la regidora Maria Rovira va dir que “les molles” que han aconseguit -de cara al 2017, adverteixen, voldran el “pa sencer”- serveixen per “millorar les condicions de vida de la classe treballadora”. Rovira, que va advertir Colau que medités bé el seu pacte amb el PSC, va lamentar també que aquests dies s’hagin sentit sotmesos a “xantatges i insults” per haver bloquejat els comptes i que, tot i així, han pres la decisió amb el cap fred.

La regidora d’Unió, Sònia Recasens, que va titllar de “vodevil” la negociació pressupostària, va defensar que la dels cupaires és una “abstenció de rendició” i els va recordar que, tot i que ells s’han compromès a ser més exigents amb el govern el 2017, l’any que ve Barcelona en Comú podrà aprovar el pressupost per comissió de govern i sense necessitat de sumar cap aliat.

Negociar amb Unió

Recasens també va carregar contra el PSC per ser “còmplice” dels “antisistema”. I el portaveu del govern, Gerardo Pisarello, va aprofitar el seu torn de rèplica -va fer una primera intervenció molt breu per tenir tot el temps per respondre als atacs dels grups- per encarar-se amb Recasens. Pisarello va retreure a CiU que esculli la regidora d’Unió, a qui va definir com a “extrasistema”, per negociar el pressupost i va recordar a Recasens que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, també està negociant ara amb la CUP el pressupost i que va ser investit president gràcies als seus vots.

“Nosaltres no ens avergonyim del suport de la CUP”, va defensar Pisarello, que va elogiar les aportacions dels antisistema, que han millorat la proposta del govern i que són “molt més que molles” perquè milloren la vida de molts veïns en aspectes com la renda per a dones vulnerables i el carnet de ciutat per a persones sense papers. Per a Pisarello, la modificació aprovada “llança un missatge d’esperança al món” i demostra que “sí que es pot”.

ERC i el PSC van coincidir a treure pit de les aportacions que ha fet cada grup a la modificació pressupostària, com 15 milions per a la L10 del metro i avançar en el trasllat de la Model, pel que fa als republicans, o avançar en reformes com la cobertura de la ronda de Dalt i fer una prova pilot d’una hora extra d’anglès a tres escoles, en el cas dels socialistes. El líder d’ERC, Alfred Bosch, però, es va mostrar molt crític amb el pacte de Colau amb el PSC i va reiterar la seva oferta de formar un tripartit amb la CUP. Va desafiar l’alcaldessa a triar entre “l’esperança republicana i els que sempre han manat a la ciutat”. Collboni no va fer cap comentari de la seva entrada al govern com a tinent d’alcalde.

“Ostatges” de la CUP

Ciutadans i el PP van ser molt crítics tant amb el document aprovat com amb les formes negociadores. Per als populars, Barcelona està sent “ostatge de la CUP” i els cupaires són ara mateix els que més decideixen a la ciutat i també al Govern. I Ciutadans va recelar de “possibles pactes ocults” entre Barcelona en Comú i la CUP.

stats