Societat 15/11/2012

El govern espanyol crearà un parc d'habitatges de lloguer a preus baixos

També aprova la paralització dels desnonaments durant dos anys de les famílies que tinguin uns ingressos mensuals que no superin els 1.597 euros i suposin un col·lectiu vulnerable a la crisi

Joan Faus
2 min
La vicepresidenta espanyola, Soraya Saénz de Santamaría, i el ministre d'Economia, Luís de Guindos, en la roda de premsa del consell de ministres / EFE

MadridLa vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha anunciat aquest dijous la creació d'un parc d'habitatges de lloguer a preus baixos per a persones que han perdut el seu habitatge i que suposen un col·lectiu vulnerable. L'executiu negociarà amb els bancs perquè lloguin els 700.000 habitatges buits que hi ha actualment a persones amb "necessitats urgents". El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha especificat que el parc estarà format per "pisos que ara estan en possessió dels bancs".

És una de les dues mesures "urgents" per acabar el drama dels desnonaments que ha aprovat el consell de ministres, que es posarà en marxa "aviat". L'altra és la paralització dels desnonaments durant dos anys de les famílies que tinguin uns ingressos mensuals que no superin els 1.597 euros, és a dir tres vegades l'IPREM (l'indicador públic de rendes múltiples), i que compleixin algun dels següents supòsits: famílies nombroses, famílies monoparentals amb dos fills o amb un menor de tres anys al càrrec, malalts o dependents permanents, aturats que hagin esgotat la seva prestació o víctimes de violència de gènere. A més, la seva hipoteca haurà de complir unes condicions concretes. Un cop entri en vigor la llei, aquest col·lectiu seguirà vivint durant dos anys al seu pis sense pagar res.

L'objectiu és donar una "resposta urgent i pal·liativa a la situació més dura de la crisi" i deixar per a més endavant les mesures més profundes, que l'executiu vol negociar amb l'oposició. Entre aquestes mesures, destaquen canvis per acabar amb les limitacions del codi de bones pràctiques, aprovat al març, per poder renegociar una hipoteca, també modificacions en les subhastes del pis que deu el client o en els interessos de demora.

El codi estableix que només poden renegociar la hipoteca i en última instància entregar l'habitatge per resoldre el deute i seguir-hi vivint les famílies que tinguin tots els seus membres aturats i destinin més del 60% dels seus ingressos a la hipoteca. A més, només és possible si el pis val menys de 200.000 euros als grans municipis i de 120.000 als petits.

Per la seva banda, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha dit, en la roda de premsa posterior al consell de ministres, que aquests canvis no tindran impacte en l'evolució de la morositat del pagament d'hipoteques (que és del 3%) i que no suposaran un "impacte fonamental en la majoria de casos". El ministre ha dit que de moment no es modificarà la llei hipotecària però no ha tancat la porta a fer-ho més endavant.

stats