Els EUA diagnostiquen a Dallas el seu primer cas d'Ebola importat

Es tracta del primer cas detectat fora de l'Àfrica d'un pacient que no havia sigut repatriat

Un pacient ingressat en un hospital de Dallas ( Texas ) s'ha convertit aquest dimecres en el primer cas d'E bola diagnosticat als Estats Units . L' infectat pel virus va viatjar des de Libèria el passat 19 de setembre i va ser als EUA quan va començar a trobar-se malament i va desenvolupar la malaltia. En una conferència de premsa a Atlanta , el director del Centre de Prevenció i Control de Malalties ( CDC ) , Thomas Frieden , es va mostrar convençut que el virus , que ha matat més de 3.000 persones a l'Àfrica , no s'estendrà pels EUA .

" No tinc cap dubte que controlarem aquest cas d'Ebola importat i que no s' estendrà al país " , va declarar Frieden , que va afegir que el pacient infectat va viatjar als Estats Units " per visitar familiars " . Després d' arribar al país el 20 de setembre , el pacient no va mostrar símptomes fins el dia 24. Dos dies més tard va anar al metge i finalment va ingressar el dia 26 de setembre a l'hospital , on " va ser aïllat de seguida" , va explicar Frieden . Les proves de laboratori per determinar la presència de la malaltia en el pacient van donar positiu .

Durant els 3 dies que van des de l'aparició dels primers símptomes fins al seu ingrés hospitalari , el pacient va estar en contacte amb familiars , de manera que totes les persones que han estat en contacte directe o indirecte amb el pacient estan sent observades . El director dels CDC va precisar , però, que "les persones que van viatjar a l'avió amb aquesta persona no estaven en risc ja que no va presentar símptomes fins a quatre dies després d'arribar " .

El virus de l'Ebola només és contagiós en el moment en què apareixen els primers símptomes , a través del contacte directe amb la sang o altres fluids corporals d'una persona infectada . Els principals símptomes de la malaltia , que poden aparèixer fins a 21 dies després de la infecció , van des dels dolors musculars i vòmits fins febre o sagnat .

" Entenem que aquesta pot ser una notícia inquietant , especialment després d'haver vist les imatges de l'Àfrica occidental , però hi ha diferències grans amb el que podria succeir aquí " , ha explicat Frieden . Estats Units " compta amb un sistema de salut sòlid i amb professionals de salut pública que s'han d'assegurar que aquest cas no presenti una amenaça per a la comunitat general ni el país " . Malgrat que Frieden no va descartar que es donin altres casos , el funcionari va destacar que la malaltia és controlable si s'aïlla de manera adequada els pacients , s'observa els que han estat en contacte amb la persona infectada i se'ls aïlla també en cas d'experimentar els símptomes . "Encara que no és impossible que puguin presentar altres casos associats a aquest pacient en les pròximes setmanes , tinc confiança que aconseguirem contenir-los ", va afirmar .

El malalt de Dallas es confirma com el primer pacient diagnosticat al país , tot i que ja han estat tractats quatre més, que van ser repatriats amb totes les mesures de seguretat . Tres d' ells s'han recuperat completament i un altre va ser traslladat a l'Hospital Universitari d'Emory , a Geòrgia , fa més de dues setmanes , sense que fins ara es coneguin detalls de la seva condició .

L'últim nord-americà a ser donat d' alta ha estat el metge Rick Sacra , que va ser tractat amb el medicament experimental TKM - Ebola durant més de tres setmanes . Sacra , de 51 anys , va rebre també una transfusió de sang de Kent Brantly , un altre metge nord-americà repatriat amb Ebola i tractat amb èxit als Estats Units . A més de Rick Sacra i Kent Brantly , també la infermera Nancy Writebol va aconseguir superar l'Ebola en rebre tractament mèdic a l'Hospital Universitari d'Emory a Atlanta , a Geòrgia . Els tres nord-americans es van contagiar amb el virus mentre treballaven com a voluntaris a Libèria , i posteriorment van rebre tractament amb el sèrum experimental ZMapp , mai abans utilitzat en humans .

Fins al moment el virus ha causat la mort de més de 3.000 persones a Sierra Leone , Libèria i República de Guinea , segons xifres de l'Organització Mundial de la Salut ( OMS ) .