SALUT
Societat 16/12/2019

L'Hospital de Terrassa seguirà fent teràpies energètiques i reiki

La unitat de salut integrativa seguirà funcionant fins que no hi hagi una resolució de Sanitat

Lara Bonilla
3 min
Josefina Domènech i Cristina Abadia escolten l’Ángeles, pacient de la unitat de salut integrativa de l’Hospital de Terrassa.

BarcelonaEl Consorci Sanitari de Terrassa (CST) va ser pioner fa tres anys a l'obrir una unitat de salut integrativa fruit de l'esforç d'un grup de professionals del centre liderats, entre d'altres, per la metge Cristina Abadia, que presideix un comitè de salut integrativa que organitza jornades, conferències i estudis al voltant de les teràpies naturals, i està inspirat en serveis similars que ja tenen hospitals com el Memorial Sloan Kettering de Nova York. A la unitat de Terrassa s'ofereixen serveis d’acupuntura, de teràpies energètiques (harmonització i teràpia de polaritat), de mindfulness i de nutrició, a banda de la cartera de serveis del Servei Català de la Salut. Fora d'aquesta consulta també ofereixen reiki a pacients ingressats.

Però a diferència d'altres hospitals catalans que oferien reiki -un tipus de teràpia energètica- a través d'una associació de voluntaris, aquí són professionals del mateix centre formats en teràpies naturals els que integren la unitat i ho fan fora del seu horari laboral i de manera gratuïta i voluntària. I sempre com un servei complementari als pacients del mateix centre que provenen, sobretot, d'oncologia i cures pal·liatives.

Arran del pla de protecció de la salut davant de les pseudoteràpies que ara fa un any van presentar els ministeris de Sanitat i de Ciència, els hospitals Vall d'Hebron, Clínic i ICO-Duran i Reynals han decidit rescindir els convenis de col·laboració que els unien amb l’Associació de Terapeutes Reiki Catalunya, que és l’entitat que feia el voluntariat en alguns casos des de feia més de deu anys.

El Consorci Sanitari de Terrassa, en canvi, oferint les mateixes teràpies energètigues, també el reiki, ja que sosté que mentre no hi hagi "una directriu específica per part del ministeri o del departament de Salut", la unitat seguirà funcionant "de la mateixa manera que fa tres anys". "Ningú ens ha comunicat res oficialment, el ministeri encara ho està avaluant i en els pròxims mesos prendran una resolució", assegura Cristina Abadia, que explica que acaba de tornar d'un congrés a Nova York organitzat pel Memorial Sloan Kettering on ha presentat l'experiència de la unitat que ella coordina.

Abadia, que defensa que la medicina integrativa té tradició en altres països, destaca que formen part de la Societat Espanyola de Medicina Integrativa, de la Societat Europea de Medicina Integrativa i que, gràcies a l'experiència del CST que recentment han presentat a Nova York, l'estat espanyol també forma part de la Societat d'Oncologia Integrativa dels Estats Units (SIO-Society of Integrative Oncology)."No estem aïllats", sosté Abadia. Quan hi hagi un dictamen, fonts del CST expliquen que prendran una decisió: "En el moment que hi hagi una directriu específica per part del ministeri o del departament de Salut, actuarem en conseqüència".

L’objectiu del pla del ministeri de Sanitat és eliminar les pseudoteràpies dels centres sanitaris i també de les universitats. A principis d'aquest any el ministeri va presentar un informe amb 72 pseudoteràpies, elaborat per la Xarxa d'Avaluació de Tecnologies i Prestacions del Sistema Nacional de Salut, i ara està investigant 66 tècniques més, entre les quals el reiki, l'acupuntura o l'homeopatia. Però encara no s'ha pronunciat.

A diferència del president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, que en un article al diari ARA assegurava que el reiki no té cap evidència científica, Cristina Abadia defensa la utilitat de les teràpies energètiques, incloent-hi el reiki, però aclareix que s'ha d'explicar bé al pacient que les teràpies energètiques "no se sap com funcionen, no tenen un efecte antitumoral, però sí que ajuden a pal·liar l'estrès i l'angoixa" que deriven dels tractaments i de la malaltia. També explica que hi ha articles que demostren l'evidència científica de les teràpies energètiques, i, de fet, una de les condicions que va posar l'hospital juntament amb el requisit que les impartissin professionals del centre és generar evidència científica dels tractaments que no tinguin prou estudis al darrere. I així ho estan fent. En el congrés a Nova York han presentat una comunicació oral amb els resultats, i Abadia explica que els 299 pacients que han visitat "han millorat pel que fa a ansietat, depressió, qualitat de vida i fatiga, i això ha generat que ampliem els estudis a l'acupuntura i a la neuropatia perifèrica", conclou.

stats