Societat 22/01/2015

La ILP de mesures per a l'habitatge es comença a tramitar al Parlament set anys després de presentar les signatures

La proposició pretén destinar el 7% dels pressupost a les polítiques d'aquesta matèria i fixar el 65% dels plans urbanístics per a pisos de protecció oficial

Acn
3 min
La compravenda de pisos es dispara un 20% però les operacions de nou habitatge estan a mínims.

BarcelonaSet anys ha estat guardada a un calaix del Parlament la ILP sobre mesures "urgents per a l'habitatge" que va promoure Avalot-Joves d'UGT. I set anys després, amb una diferència de context social més que evident, ha començat el seu tràmit. Cap grup parlamentari s'hi ha oposat, tot i que en el debat s'han vist diferències notables en el criteri respecte del que proposa la llei. Però tots han hagut d'entonar "un mea culpa" per no haver permès el debat de la proposició malgrat que les signatures necessàries per al tràmit de l'ILP es van obtenir al 2007. Una de les promotores, Afra Blanco, ha resumit el sentiment dels impulsors etzibant un "Avalot flipem amb el Parlament" a l'inici de la intervenció.

En 2007, Avalot-Joves d'UGT va recollir més de 54.000 signatures per a tramitar una ILP sobre "mesures urgents per a l'habitatge", la van portar al Parlament i van esperar que la cambra iniciés el seu debat i tràmit. Però van passar els Governs i les majories parlamentàries i la ILP seguia encallada. Fins aquest dijous. Set anys després, Afra Blanco i Chakir el Homrani, membres d'Avalot i promotors de la ILP, han estat els encarregats de defensar-la al Parlament.

I ho han fet dedicant gran part de la seva intervenció a retreure als grups parlamentaris la seva inacció i que no hagin facilitat el tràmit d'una ILP que, a més, tracta una qüestió com l'habitatge, que "no només no ha millorat, sinó que en aquests set anys s'ha agreujat", en paraules de Homrani. Tant és així, que Blanco ha volgut començar la seva intervenció am un contundent "Avalot flipem amb el Parlament de Catalunya".

"Han estat set anys i gairebé tots han estat responsables o corresponsables que el temps s'hagi allargat", ha dit la jove sindicalista apuntant als diputats del Parlament, tot recordant-los que l'habitatge "és un dret fonamental reconegut a la declaració dels drets humans". En un to dur i davant les cares serioses i alguns caps baixos entre els escons, Blanco ha carregat contra el Parlament per aquest retard i ha retret tot el que es podria haver evitat amb les mesures proposades set anys enrere.

"No s'hi val. Una s'avergonyeix que aquesta, que podria ser terra d'oportunitats, no hagi pogut donar resposta a un dels problemes més latents a peu de carrer. I no s'hi val perquè, a més, jo dec ser de les poques que encara creu en la política", ha sentenciat, afegint que des del Parlament potser "podien haver ajudat a milers de catalans i evitar centenars de desnonaments, si no fos perquè van deixar la ILP al calaix amb l'excusa del 'vull i no puc'".

Tant ella com Homrani, però, han defensat que la inacció del Parlament sobre l'habitatge ha fet que la situació no hagi millorat i que, "lamentablement", les mesures que proposen "són plenament vigents". Ara, però, creuen que "la situació és força més preocupant i insostenible" que fa set anys, i han demanat implementar les propostes i "adaptar-les" al context actual en matèria d'habitatges i desnonaments.

La ILP, però, recull les mesures que en 2007 van aconseguir les signatures i els suports per ser tramitades com a proposició de llei. Aquell text proposava la necessitat que els plans d'ordenació urbana municipal reservessin per a la construcció d'habitatges de protecció pública el 65% del sostre d'ús residencial com a mínim, i que el 70% d'aquests fossin per a lloguer públic i la resta de compra. També s'instava a que s'afegís una disposició addicional a la llei de finances públiques amb un redactat que inclogués que la Generalitat destinaria un percentatge del seu pressupost no inferior al 7% a polítiques d'habitatge.

En no haver cap esmena a la totalitat presentada, el tràmit de la proposició de llei ha seguit de forma automàtica. Els grups, però, s'han vist obligats a assumir en les seves intervencions la part de culpa pel retard del tràmit.

A més, des de CiU i PPC han manifestat les seves diferencies amb algunes de les propostes, i, sense avançar quines mesures voldran aplicar, han anunciat esmenes per canviar part de la proposta. La resta de grups s'han mostrat més propers al text, tot i que tots han coincidit que la situació actual ha canviat i han explicat que presentaran també esmenes per "adaptar" la proposició de llei a les necessitats de la Catalunya actual.

stats