Societat 20/02/2013

Jutges i fiscals fan vaga contra les reformes de Gallardón

Demanen la "modificació urgent" de la llei de taxes. Les associacions conservadores se'n desmarquen

Ara
2 min
Jutges i fiscals  fan vaga contra les reformes de Gallardón

BarcelonaEls 5.100 jutges i magistrats de l'Estat estan convocats aquest dimecres a la seva tercera vaga de l'etapa democràtica. Aquest cop, per primera vegada a la història, també se sumen a l'aturada els 2.400 fiscals. Com va passar en les dues vagues anteriors, la convocatòria no té un suport unànime, ja que se n'han desmarcat les dues associacions majoritàries, de tendència conservadora. L'aturada demana la derogació o "modificació urgent" de la llei de taxes impulsada pel ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, a més d'una reforma de la llei d'indult per evitar "la discrecionalitat política de manera arbitrària". Jutges i fiscals també reivindiquen un increment de la inversió pública en justícia, la derogació de la llei de mesures d'eficiència pressupostària a l'administració de justícia i la paralització immediata del projecte de reforma del Consell General del Poder Judicial.

Coincidint amb la jornada de vaga, a partir de les 11.30 h, s'han convocat concentracions en tots els centres de treball de l'administració de justícia. Les dues vagues anteriors, que es van produir l'any 2009, van acabar forçant la dimissió de l'aleshores ministre de Justícia, Mariano Fernández Bermejo.

Recurs del PSOE a les taxes judicials

Ahir mateix el PSOE va presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra la llei de taxes judicials. Segons va explicar la seva portaveu al Congrés, Soraya Rodríguez, el PSOE considera que la norma és "abusiva i injusta", "debilita la democràcia" i "esquerda l'estat de dret", ja que "l'accés als tribunals depèn de la targeta de crèdit dels ciutadans". Rodríguez va denunciar que Gallardón va mentir quan va prometre que modificaria la llei per no obstaculitzar l'accés a la tutela judicial efectiva: "Hi ha molts ciutadans que no poden exercir aquest dret". El secretari d'organització dels socialistes, Óscar López, va denunciar que la llei "afecta un principi bàsic com el de la igualtat d'oportunitats i sobretot la lluita contra la violència de gènere". També ahir la plataforma sindical i d'associacions de professionals de treballadors públics, d'una banda, i el Síndic de Greuges, de l'altra, van demanar a la Defensora del Poble que també presenti un recurs d'inconstitucionalitat contra la llei de taxes judicials.

stats