Publicitat
Publicitat

Alerten del risc que desapareguin 170 fàrmacs "excessivament" barats

L'Acadèmia de Ciències Mèdiques assegura que són medicaments que deixen poc marge de benefici a les farmacèutiques

L'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears ha alertat aquest divendres del desproveïment de 170 fàrmacs, principalment psicofàrmacs, anticancerígens i corticoides, la majoria "excessivament" barats i que deixen poc marge de benefici a les farmacèutiques. "Es tracta d'un problema de magnitud considerable que pot tenir conseqüències molt greus en alguns grups de pacients d'especial risc", ha advertit l'entitat en un comunicat, en què ha lamentat que aquests fàrmacs no tenen un genèric per substituir-los.

L'alerta ha sorgit de la Societat Catalana de Farmàcia Clínica i de la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental, que han elaborat un document de rebuig al qual s'han adherit 13 societats mèdiques i científiques més que formen part de l'Acadèmia. En el text, els metges alerten que recentment s'estan produint problemes en el subministrament de determinats fàrmacs, "molts d'ells poc rendibles per a les farmacèutiques", i adverteixen que la interrupció sobtada d'un tractament pot tenir conseqüències negatives sobre el control de les malalties.

Per aquesta raó, han instat els agents implicats a "buscar eines que mitiguin i resolguin aquest problema, per garantir l'òptim subministrament de medicaments als pacients que els necessiten". El desproveïment obliga els metges "a realitzar canvis urgents en el tractament d'aquests pacients, a més que en moltes ocasions ni tan sols existeixen alternatives vàlides", han lamentat. A més a més, han manifestat que la medicació dels pacients crònics polimedicats "ja és complicada de per si, i el fet d'afegir-hi un component d'urgència per la manca de disponibilitat de medicaments dificulta encara més el correcte maneig".

"La falta d'aquests medicaments genera una gran distorsió en el pacient i en el professional sanitari, ja que s'ha de plantejar alternatives terapèutiques que no sempre estan exemptes de riscos o problemes", han destacat. Davant d'aquesta situació, han advertit que alguns pacients han d'adquirir els fàrmacs a l'estranger, i que els metges es veuen obligats a receptar tractaments alternatius, "amb risc de desestabilització de la patologia".

Més continguts de