Societat 30/05/2018

Barcelona rebutja la violència contra el llaç groc

Els partits del consistori voten la declaració per unanimitat

Anna Mascaró
2 min
Gerardo Pisarello i Ada Colau

BarcelonaL’Ajuntament de Barcelona va condemnar ahir de manera unànime la violència exercida diumenge passat per alguns manifestants convocats per la plataforma Tabàrnia a les portes del consistori. Els concentrats, que reclamaven que es retirés el llaç groc de la façana, van intentar apartar les barreres que protegien l’edifici i van acabar tirant un agent de policia a terra. Després d’una junta de portaveus convocada a instàncies del PDECat i ERC, tots els grups municipals van rebutjar els fets i van impulsar una investigació.

En el marc d’aquest acord, els regidors del consistori també van pactar fer una crida a la calma de tota la ciutadania i a respectar les discrepàncies polítiques. El llaç groc en suport als dirigents sobiranistes empresonats continuarà penjant de la façana, tal com va recalcar a la sortida de la reunió el tinent d’alcalde Gerardo Pisarello. “No és una pancarta partidista, sinó que simbolitza el rebuig d’una part molt important dels barcelonins i barcelonines a unes presons injustificades, a la repressió com a reacció davant el conflicte català, i l’aposta per una sortida dialogada al conflicte de Catalunya”, va recalcar ahir. Tot i que ni el PP, ni Ciutadans ni el PSC comparteixen aquest posicionament, la majoria qualificada formada pels partits independentistes i Barcelona en Comú permet que es mantingui el símbol.

La junta de portaveus també va tancar la polèmica que en els últims dies s’havia generat pel fet que, durant la protesta contra els símbols grocs, es retirés el llaç de la façana durant uns minuts. Tal com havia avançat Pisarello i es va explicar a la reunió, el llaç el va treure un treballador durant una estona davant l’escalada de tensió al carrer. “El tinent d’alcalde va donar l’ordre política de tornar-lo a col·locar”, va explicar la portaveu de la CUP, Maria Rovira, i va recalcar que “el focus no s’ha de posar en això”, sinó en el fet que “es puguin produir situacions així”. La CUP va demanar que es creï una comissió per “veure com afrontem l’auge del feixisme als carrers de Barcelona” i va criticar que no es fessin identificacions durant la concentració dels partidaris de Tabàrnia. Tant el portaveu d’ERC a l’Ajuntament, Jordi Coronas, com el del PDECat, Jaume Ciurana, van donar el tema per tractat i van manifestar la seva “satisfacció” per la unanimitat dels grups municipals contra la violència.

Cs, el PP i el PSC, contra el símbol

Els partits constitucionalistes també van aplaudir l’acord. “Si els grups polítics aconseguim posar-nos d’acord en aquestes coses aconseguirem rebaixar la tensió al carrer en benefici de tots”, va recalcar la portaveu de Cs, Carina Mejías, una opinió que van secundar tant la regidora del PSC Carmen Andrés Añón com Javier Mulleras, del PP. El popular va estendre la condemna “també als incidents que es produeixen davant les seus de tots els grups polítics”. Amb tot, les tres formacions van reiterar el seu rebuig al manteniment del llaç, que consideren “evidentment partidista”, en paraules d’Andrés.

stats