Societat 06/04/2018

Més de 130 estafes cada dia

Augmenta la delinqüència a Catalunya després de vuit anys, amb un 17% més d’assalts a les botigues

Pau Esparch / Montse Riart
4 min
La majoria de les estafes a internet han sigut per compres en webs no segures.

BarcelonaPer primer cop en els últims vuit anys, el 2017 es va tancar amb més delictes que l’any anterior a Catalunya: un 4,18% més que el 2016. Aquest canvi de tendència, segons les dades dels Mossos d’Esquadra, es deu a l’augment dels fets criminals que afecten les persones (un 1,22% més) i el patrimoni (un 4,64% més). “En seguretat és normal que les xifres oscil·lin”, defensa el portaveu dels Mossos, l’inspector Albert Oliva, que afegeix que “no és fàcil” que la delinqüència es mantingui a la baixa. Entre els delictes contra el patrimoni que més s’han incrementat en un any hi ha les estafes (un 18% més), els robatoris de vehicles (un 9% més) i els furts (un 6% més).

Pel que fa als fets penals contra les persones, els que més han augmentat han sigut els homicidis i els assassinats (un 18% més) pels atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils: de les 65 víctimes mortals del 2017, 16 van ser el 17-A. Si no es comptabilitzessin aquests casos, els homicidis i els assassinats haurien disminuït gairebé un 25%.

L’any passat es van produir, de mitjana, més de 130 estafes al dia. El 52% dels casos han sigut a internet, la majoria per compres fraudulentes en webs no segures. De fet, el 69% de totes les estafes estan vinculades a les targetes bancàries. “Cada any, la meitat de la població fa com a mínim una compra per internet”, recorda Oliva: “Això anirà a més”. Per això, els Mossos llançaran aviat una campanya sobre l’ús d’internet. “El sistema de pagament de les webs ha de ser segur i s’ha de mirar bé on es posen les dades”, avisa Oliva, que admet que és complicat reclamar les estafes vinculades a la xarxa. El 2017 només es van resoldre el 16% dels casos. Ha sigut el quart any consecutiu que s’han incrementat les estafes, que també han afectat empreses que reben correus electrònics d’un proveïdor a qui han suplantat la identitat, al qual han arribat a fer pagaments de milers d’euros.

Més de 130 estafes cada dia

Pugen els robatoris violents

També el 2017, després de quatre anys a la baixa, els robatoris violents s’han incrementat un 12%. Els que més han augmentat són els que es produeixen a l’interior d’establiments. Segons el balanç dels Mossos se n’han produït 355 més que el 2016, el que suposa un increment del 17%. Els únics robatoris amb violència que disminueixen són les estrebades. Pel que fa als robatoris sense violència, baixen els assalts a domicilis, però el portaveu de la policia catalana alerta d’un “repunt” els últims mesos de l’any que continua aquest any. El 2017 s’han produït un 6% més de furts i més de la meitat s’han registrat a Barcelona, on aquest tipus de delicte ha crescut un 9%. Segons els Mossos, els petits robatoris es concentren especialment a les ciutats que reben més visitants. Bona prova és que sumant els que es produeixen a l’àrea metropolitana de Barcelona i als municipis turístics de Girona i Tarragona representen el 95% del total.

Les ordres d’allunyament al metro han fet fora els carteristes del transport de la capital catalana i els han tornat als carrers, on s’aprofiten principalment dels descuits. Els lladres també aprofiten els oblits a l’interior d’establiments, sobretot “en aglomeracions i hores punta”, segons Oliva, que destaca un altre tipus de robatori als comerços: emportar-se la mercaderia anul·lant les alarmes amb bosses o paper d’alumini. Aquesta estratègia preocupa especialment els petits establiments, “que no es poden permetre contractar un vigilant” perquè a les grans superfícies, afegeix Oliva, és una tècnica més “coneguda”. En canvi, amb les campanyes específiques a les grans ciutats, els Mossos han pogut “erradicar” els furts de lladres al carrer que es feien passar per falsos policies i els de falsos operaris que picaven a la porta per acabar robant dins el domicili.

757 agressions sexuals

Un altre dels delictes que han augmentat el 2017 ha sigut el de les agressions sexuals: un 2% més que el 2016. Suposen un 1,6% dels delictes contra les persones, i l’any passat es van denunciar 757 casos (16 més que l’any anterior). Els 100% dels autors són homes, i gairebé la meitat tenen entre 17 i 33 anys. “Entre les víctimes hi ha menors”, destaca el portaveu dels Mossos, que apunta que hi ha casos que es produeixen en l’àmbit de l’oci nocturn i altres per part de les persones més pròximes a l’entorn de les víctimes. Pel que fa als abusos sexuals, després del repunt de fa dos anys pel cas Maristes, el 2017 es van reduir gairebé un 2%. La policia ara treballa per fer aflorar els casos entre les persones amb discapacitat intel·lectual.

L’any passat els delictes van pujar a totes les regions policials catalanes menys a les Terres de l’Ebre, el Pirineu Occidental i Ponent. Els augments més importants han sigut a Barcelona (amb un 7% més d’activitat delictiva) i Girona (amb un 5% més).

La discriminació política es duplica coincidint amb l’1-O

Els delictes d’odi suposen només un 0,1% del total de víctimes, però en un 2017 marcat per la celebració de l’1-O, la violència policial, la declaració d’independència i l’empresonament del Govern destaca que la discriminació per raó de l’orientació política de la víctima hagi pujat un 111%, passant de 72 víctimes a 152. “No és gaire difícil amb el que ha passat”, admet el portaveu dels Mossos, Albert Oliva. El creixement es dispara els últims tres mesos de l’any, que han concentrat 89 delictes amb 106 víctimes de les 152 totals. Oliva descarta parlar de “crispació” al carrer. “Afortunadament la gent pot anar tranquil·la, són expressions puntuals”, assegura. També han crescut la discriminació religiosa, la LGTBIfòbia i el racisme.

stats