Societat 27/07/2016

Marxa enrere: l'escultura de Samaranch no sortirà de l'Ajuntament de Barcelona

Després d'una intensa polèmica municipal, l'equip de Colau ha decidit esborrar la inscripció que menciona l'expresident del COI

Maria Ortega
3 min
L'escultura de la polèmica

BarcelonaCanvi de plans a l'Ajuntament de Barcelona. Si en l'últim ple municipal el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, va assegurar amb vehemència que el seu equip retiraria l'escultura de Juan Antonio Samaranch del consistori, com demanava la CUP –argumentant que era un "franquista declarat–, avui, després de reunir-se amb el seu escultor, Joan Mora, ha comunicat que l'escultura no es mourà del seu lloc, sinó que s'esborrarà la menció a l'expresident del Comitè Olímpic Internacional.

L'escultura de la polèmica, com ha remarcat el seu autor en aquest diari, no és un bust de Samaranch, sinó una bossa d'esport amb les anelles olímpiques i la torxa, que busca recordar el passat olímpic de la ciutat. Pisarello, després que l'anunci de retirada s'hagi convertit ja en l'última polèmica municipal –el mateix PSC, que és soci de govern de Barcelona en Comú, s'hi oposava– ha comunicat aquest dimecres que s'ha trobat una "solució molt millor": retirar la llegenda que esmenta Samaranch.

"Potser es pensaven que era un bust de Samaranch, però no té res a veure amb això, i l'escultura ha de seguir al seu lloc", ha defensat l'escultor, que feia broma amb el fet que la decisió de retirada es prengués a l'últim sospir de l'últim ple abans de vacances.

La primera via d'actuació que tenia prevista el govern era que l'escultura acabés al Museu Olímpic de la ciutat, però després de la trobada amb l'escultor –que també ha estat contactat pel segon tinent d'alcalde, Jaume Collboni, i pel cap de files de CiU, Xavier Trias–, Pisarello ha formalitzat el canvi de plans. "Per molts mèrits que fes com a president del COI, és obvi que una persona que fins al darrer moment es declarava franquista 100% no mereix un lloc reservat als màxims honors al consistori. L'escultura, en canvi, ajuda a recordar la il·lusió i l'esforç col·lectiu de milers de barcelonins i barcelonines durant els Jocs Olímpics", ha remarcat. Serà, diu, un homenatge als voluntaris.

David Escudé (PSC), que és comissionat d'esports des de l'entrada dels socialistes al govern, explicava, moments abans que es formalitzés la nova decisió, que ell no hauria optat per la retirada, ni pel canvi de nom del Museu Olímpic, que és una altra de les peticions de la CUP, però que com a govern acceptaven la decisió sempre que es busqués un lloc per l'escultura com el Museu i no qcabés en un magatzem. El PSC, però, no amagava cert "malestar" amb l'anunci de retirada, entenent que l'escultura era un record del passat olímpic de Barcelona.

I els més obertament crítics amb la decisió eren els convergents. L'exalcalde Xavier Trias ha adreçat una carta a l'alcaldessa, Ada Colau, demanant que mantingués l'escultura. "No puc entendre ni compartir que just ara, quan ens trobem a les portes de la celebració del 25è aniversari d'aquells Jocs, la censura torni a actuar a casa nostra contra el record i la cultura. No té sentit retirar una obra que va ser donada pel president del Comitè Olímpic Internacional en commemoració de la transformació de Barcelona i la seva obertura al món mitjançant la cultura de l’esport", defensava Trias.

CiU també ha presentat un prec per demanar al govern que no tiri endavant la retirada de l'escultura. El regidor Jaume Ciurana ha considerat que BComú va confondre els termes 'escultura' i 'estàtua', ja que al consistori no hi ha cap estàtua dedicada a Samaranch, sinó una escultura que va ser un obsequi del COI a la ciutat.

stats