LA MÉTEO
Societat 27/07/2011

Més de 100 litres en ple estiu

La borrasca d’aquest dimarts ha deixat precipitacions molt abundants que en alguns casos es van allargar més de 12 hores

Miquel Bernis
2 min

BarcelonaA falta de posar-la en context històric es pot dir ja que la pertorbació d’aquestes últimes hores ha estat realment atípica. Les precipitacions persistents i a estones molt abundants han acumulat fins a 113 litres per metre quadrat a Fornells de la Selva, 116 a Perafita, 109 a Vilablareix, 105 a Anglès, 92 a Manlleu, 83 a Torroella de Montgrí, 78 a Girona, 63 a Malgrat de Mar, 48 a Olot i 45 a Banyoles. Unes quantitats de pluja realment estranyes a la canícula, més encara si es té en compte que en alguns indrets la pluja es va allargar quasi sense interrupció durant 12 hores. Això sí, a moltes comarques no hi va caure ni una gota o hi va ploure ben poc, i és que les precipitacions, que van començar al migdia, es van concentrar sobretot a les comarques de Girona. A primera hora de la tarda és quan la pluja va ser més intensa i persistent i va provocar incidències sobretot al Gironès, al Baix Empordà i a la Selva.

A mitja tarda la part més activa de la pertorbació es va desplaçar cap al sud i va descarregar xàfecs molt forts en comarques com el Vallès Oriental, el Bages o el Maresme, però ben pocs ruixats van travessar el Besòs. Ja al vespre la borrasca va fer marxa enrere i va tornar a deixar importants quantitats d’aigua novament a les comarques gironines. Avui els núvols s’aniran trencant amb el pas de les hores però aquesta tarda es repetiran alguns xàfecs molt més aïllats, sobretot a la Catalunya Central. Dels pròxims dies cal destacar que divendres farà molt més sol i pujaran clarament les temperatures, però que dissabte aquest juliol tan desbocat encara podria descarregar la seva última tongada de ruixats.

stats