Societat 06/01/2015

Nadal i Cap d'Any deixen una ocupació turística superior al 80% a gran part de Catalunya

Les estacions d'esquí milloren les seves previsions després del fort vent i les nevades de fa dues setmanes

Acn
4 min
Esquiadors a l'estació de Boí Taüll durant aquest hivern / ACN

BarcelonaBones sensacions les que ha tingut aquesta campanya de Nadal el sector turístic català, amb ocupacions mitjanes superiors al 80% a gran part del territori i puntes de plena ocupació els dies festius, sobretot per Cap d'Any. Les zones de muntanya i d'interior han estat, un any més, les que han rebut més afluència de visitants. Una de les comarques per excel·lència en aquest sentit és el Berguedà, on l'ocupació durant aquests dies ha estat d'entre el 80 i el 90%, una xifra que s'ha anat mantenint durant els darrers anys. El president de l'Associació d'Agroturisme del Berguedà, Jordi Pellicer, ha explicat a l'ACN que la majoria de turistes són famílies provinents de l'àrea metropolitana que busquen una casa gran i amb llar de foc per passar-hi aquests dies. En canvi, segons ha explicat, el turisme estranger és gairebé inexistent durant les festes de Nadal. Les cases han fregat un ple gairebé absolut per la nit de Cap d'Any.

A les zones de muntanya de la Cerdanya i el Ripollès el sector hoteler ha tancat el Nadal amb unes xifres que superen el 85% d'ocupació. El sector ha vist millorades les expectatives que tenia abans de les festes (entorn al 70%) i, fins i tot, per a la nit de Cap d'Any es va penjar el cartell de complet en algun establiment de l'interior.

Segons dades de l'Associació de Turisme Rural de Girona, l'ocupació durant les festes de Nadal (amb xifres només fins a Cap d'Any) ha estat del 50% a les comarques de costa i interiors i del 75% a les comarques de muntanya. Pel pont de Cap d'Any és quan s'ha registrat millors xifres, arribant pràcticament a la plena ocupació, especialment a les comarques de muntanya. En línies generals, els percentatges d'ocupació assolits aquestes festes són molt similars als d'anys anteriors.

Per dates de Nadal el perfil del turisme a les comarques gironines és de proximitat, especialment procedent de Barcelona i la seva àrea metropolitana, tot i que també hi ha hagut presència de turisme gironí i, en el cas de la Costa Brava i la ciutat de Girona, força afluència de visitants francesos. No obstant això, al litoral gironí -on només hi ha un 35% dels hotels oberts- l'ocupació no ha arribat al 50%, mentre que a la ciutat de Girona s'ha situat entorn el 60%.

Dades "acceptables" a la Costa Daurada

Tot i que no estem en època de sol i platja, aquestes vacances també s'han tancat amb uns bons registres d'ocupació turística a la Costa Daurada i les Terres de l'Ebre. L'ocupació ha estat molt positiva a les comarques d'interior, tant als allotjaments de turisme rural de la Terra Alta, que han assolit registres del 95%, com als càmpings, que guanyen cada cop més adeptes entre les famílies del territori i la resta de Catalunya. A Salou, Cambrils i la Pineda s'ha registrat una ocupació mitjana del 65%, amb puntes de gairebé el 100% per Cap d'Any, malgrat que només ha obert un 10% de l'oferta hotelera disponible. Segons l'Associació Hotelera, es tracta d'unes dades "acceptables" en temporada baixa, on han destacat els turistes francesos i catalans.

La sorpresa: plena ocupació als càmpings del litoral barceloní

Un total de quatre càmpings de la costa de Barcelona han registrat un 100% d'ocupació durant aquestes festes, segons l'Associació de Càmpings de la Província de Barcelona. Es tracta de càmpings del Maresme, Baix Llobregat i Garraf que han hagut d'obrir "davant l'allau de demandes per aquests dies". El president de l'Associació de Càmpings, Francesc Caballé, ha explicat a l'ACN que es tracta d'un fenomen "que feia uns quatre anys que no es donava". Els campistes són turistes italians i francesos amb autocaravana que han decidit passar les festes a la costa de Barcelona. Els càmpings de muntanya de la demarcació han estat al 90% d'ocupació.

El sector de l'esquí millora les seves previsions

L'ocupació turística al Pirineu de Lleida s'ha situat durant aquestes festes de Nadal entre el 85 i el 100%, tant pel que fa a hoteleria, turisme rural com en els bungalous, assolint-se nivells més elevats a les zones pròximes a estacions d'esquí com ara la Val d'Aran. A l'espera de tancar les dades aquest dimarts, les estacions lleidatanes fregaran els 200.000 forfets venuts entre el 25 de desembre i el dia de Reis. Baqueira Beret podria superar els 100.000 forfets venuts entre els dies de Nadal i Reis, mentre les estacions pallareses d'SkiPallars (Port Ainé i Espot Esquí) esperen augmentar entre un 15 i un 20% els forfets venuts durant les festes, en comparació a les mateixes dates de la temporada passada.

Boí Taüll Ressort ha incrementat entre un 5 i un 10% els forfets venuts respecte l'any passat, superant els 22.000 esquiadors. La major afluència s'ha notat sobretot entre l'1 i el 6 de gener, en què el complex ha superat en un 40% els forfets venuts l'any passat durant aquests dies, malgrat que entre Nadal i Cap d'Any l'afluència a les pistes va ser un 30% inferior que ara fa un any degut a la meteorologia marcada pel fort vent. Per la seva banda, l'estació de Tavascan confia tancar aquestes dates amb la venda d'uns 2.000 forfets, situació que contrasta amb les altres instal·lacions que també ofereixen la pràctica de l'esquí nòrdic i que no han pogut obrir per manca de neu.

Des del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida consideren aquestes dades "absolutament positives", malgrat remarcar que si el temps hagués acompanyat a l'inici de les festes com ho ha fet en els darrers dies, s'estaria parlant d'una "temporada de rècord".

Algunes estacions d'esquí del Pirineu gironí també disposen de dades de balanç d'aquestes festes. És el cas de Masella, a la Cerdanya, on fan un balanç positiu d'aquestes dies i reconeixen que han tingut una bona afluència. En alguna jornada s'han arribat a superar els 9.000 esquiadors i, en horari nocturn, s'han arribat a tenir fins a 1.600 esquiadors. Des de l'estació reconeixen que el temporal de vent i neu dels dies 28 i 29 els ha restat afluència però destaquen que després de la nevada el temps ha estat excel·lent per a la pràctica de l'esport. Des de Masella destaquen que aquesta bona situació s'ha traduït amb ocupacions del 100% a peu de pistes.

A la Vall de Núria durant el Nadal (xifres del 21 de desembre al 4 de gener) han rebut més de 15.300 visitants. Aquesta xifra supera la previsió que feien abans de festes, situada a l'entorn del 14.350 visitants. Pel que fa a la compra de forfaits, s'ha situat en 5.298, una xifra que des de l'estació destaquen positivament ja que no han gaudit de massa neu.

stats