MOBILITAT

Operació tornada amb una víctima a les carreteres

En el primer dia de restriccions a la N-340 i a la N-240, s’hi detecten pocs camions

La fi de l’agost ha suposat que el cap de setmana s’hagi convertit en l’operació tornada de les vacances d’estiu. El Servei Català de Trànsit (SCT) va calcular que ahir, en 12 hores -des del migdia i fins a la nit-, 250.000 vehicles tornarien a Barcelona. Per això va demanar prudència als conductors davant un cap de setmana d’elevada mobilitat. A l’hora de tancar aquesta edició s’havia registrat una única víctima mortal a les carreteres catalanes. Va ser un motorista que va morir ahir al matí en un xoc amb un tractor amb remolc a la N-230 al Pont de Suert (Alta Ribagorça). La víctima era un veí de Terol de 57 anys i nacionalitat espanyola. Sense comptar aquest accident mortal -que ha passat al setembre-, entre el juliol i l’agost han mort a les carreters catalanes 42 persones. En tot aquest any ja s’ha arribat a 132 víctimes mortals, 28 de les quals eren motoristes.

L’operació tornada d’ahir va deixar retencions a l’AP-7, la ronda de Dalt, la C-55 a Castellgalí i la C-32 a Sant Pol de Mar. En el cas de l’AP-7, l’afectació va ser provocada per l’incendi d’un cotxe a Viladasens, que va obligar a tallar dos dels tres carrils de l’autopista. Ahir també es va incendiar un autobús urbà de Sant Joan Despí, a prop d’un poliesportiu, sense deixar ferits.

Multes de fins a 500 euros

L’operació tornada de l’estiu va coincidir amb el primer dia de prohibició de circulació dels camions en dos trams de la N-340 i en un altre de la N-240, on es van detectar pocs vehicles pesats que incomplissin la restricció. Segons l’ACN, el tram de la N-340 entre Altafulla i Vilafranca del Penedès va rebre ahir pocs camions, que ara estan obligats a desviar-se per l’AP-7. Des de les dotze de la nit de diumenge, hora en què va entrar en vigor la mesura, els Mossos d’Esquadra van fer un control informatiu per alertar els camioners de la prohibició. El cap de torn de Trànsit de Tarragona, Xavier Ferrer, va explicar que havien aturat “pocs” camions, ja que s’havia informat àmpliament de la restricció des de sindicats i patronals del transport. Els camioners que no facin cas de la prohibició podran ser sancionats amb multes de fins a 500 euros.

El delegat de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, va assegurar ahir que el desviament de camions és una mesura positiva: “És l’única solució que es podia fer de manera immediata”. “Davant la sinistralitat i la situació extrema, és la més ràpida”, va afegir. Tot i això, va insistir que s’ha de reclamar al ministeri de Foment que inverteixi en la construcció d’una autovia que serveixi com a via alternativa i gratuïta a la N-340 i l’AP-7.