PDECat i ERC ofereixen governabilitat a Colau si trenca amb el PSC

Trias i Bosch demanen un ple extraordinari per expressar el suport a les institucions catalanes

El PDECat i ERC han fet avui un pas endavant per pressionar l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, perquè trenqui amb el seu soci de govern local, el PSC. Segons han explicat els caps de files dels dos grups municipals, Xavier Trias i Alfred Bosch, ofereixen a Barcelona en Comú un pacte per garantir l'estabilitat a la ciutat –i poder aprovar, per exemple, els pressupostos– si segella el divorci amb els socialistes. Els dos líders han fet una crida a prendre "mesures excepcionals en moments excepcionals" i han ofert aquest "pacte de país" a l'Ajuntament.

" Hi ha una alternativa, hi ha altres sumes possibles: parlem-ne", ha defensat Bosch. "Li diem a l'alcaldessa de Barcelona que no tingui por, que no fallarem", ha afegit Trias, que ha concretat que l'oferta no passa per entrar al govern municipal, sinó per oferir estabilitat al govern de BComú. "Li oferim governabilitat", ha explicat Bosch en una roda de premsa conjunta amb Trias, que ha deixat clar que no faran "trampes" per fer caure Colau si ella decideix trencar amb els socialistes. "No es pot estar d'acord amb gent que vol que s'apliqui el 155, i menys si ets la capital de Catalunya. Això és una línia vermella", ha sentenciat Trias, que ha demanat al cap de files socialista a la ciutat, Jaume Collboni, que es planti "d'una vegada", i li ha remarcat que "això no va d'independència sí o no, sinó de democràcia".

Trias i Bosch han insistit que el que ha de fer el PSC és trencar amb el PSOE per evitar ser arrossegat cap al pacte amb el PP i cap a l'aplicació del 155 a Catalunya. Els dos líders ja firmen avui un article conjunt a 'La Vanguardia' on insten a adoptar aquest acord de ciutat. "Oferim sumar 25 regidors, sumar les tres forces centrals", ha apuntat Bosch a l'hora d'explicar que es busca donar estabilitat a Colau. Trias i Bosch també han explicat que han demanat posposar fins al 2 de novembre el ple ordinari previst per a divendres perquè "no té sentit", diuen, parlar de temes concrets de Barcelona mentre s'està "perpetrant un atac contra Catalunya". També han proposat celebrar abans de divendres un ple extraordinari per acordar una proposició de suport a les institucions catalanes. La CUP també se suma, segons han explicat Trias i Bosch, a la demanda d'un ple extraordinari. 

Els dos líders municipals han assegurat que encara no ha presentat la proposta a l'alcaldessa i li han demanat que valori el paper que té Barcelona com a capital de Catalunya a l'hora de prendre decisions . Ja fa setmanes que les dues formacions estan pressionant BComú perquè trenqui la seva aliança amb els socialistes, i la pressió es va redoblar dissabte quan es van conèixer els detalls de l'aplicació de l'article 155 que el PSOE avalarà. 

BComú obre avui un debat sobre la conveniència de mantenir l'acord de govern amb els socialistes en una reunió extraordinària de la seva coordinadora, que no es preveu que prengui cap decisió. Colau ha defensat fins ara que l'acord amb el PSC funciona bé i que des del principi es va dir que el punt de vista sobre el procés sobiranista quedava fora del pacte local, però també ha demanat als socialistes catalans que no donin suport a l'aplicació del 155. En una entrevista a 'El Periódico', el cap de files del PSC a la ciutat, Jaume Collboni, defensa avui que les mesures del 155 "són innecessàries i contraproduents", i defensa la conveniència de mantenir l'acord a Barcelona com una mostra d'estabilitat. 

Més continguts de