Societat 16/11/2012

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca alerta que el nou decret pot complicar més la situació dels desnonats

El Col·legi d'Advocats de Barcelona també troba insuficients els canvis i avisa que deixen fora moltes persones

Maria Ortega
2 min
MALESTAR SOCIAL  Aquesta setmana s'han produït protestes de grups d'afectats per desnonaments davant de  la seu del PP al centre de Barcelona.

BarcelonaLa portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, Ada Colau, ha lamentat aquest divendres que el nou decret del govern espanyol sobre desnonaments deixi fora "la majoria dels afectats" perquè no compleixen uns requisits que ha titllat de "discriminatoris i arbitraris". Ha lamentat que, per exemple, la moratòria s'apliqui si es té un fill menor de tres anys, però no si se'n tenen dos de quatre encara que les condicions econòmiques de les dues famílies siguin les mateixes.

Davant d'aquests criteris, Colau ha advertit que el decret pot, fins i tot, complicar més la situació, ja que seguint "la lògica perversa establerta" ha assegurat que hi pot haver famílies que decideixin tenir més fills o empitjorar la seva salut per complir els requisits. Colau ha demanat al govern espanyol que rectifiqui i que escolti les propostes de la PAH, que, com ha reiterat, passen per aplicar una moratòria en tots els casos que afectin primera residència, dació en pagament retroactiva i parc de lloguer social amb els pisos buits. La portaveu de la PAH, de fet, ha assegurat que té la mateixa sensació que quan es va presentar el codi de bones pràctiques de la banca, que "ha estat un fracàs", i ha criticat que el PP hagi "cedit a les pressions de les entitats financeres i hagi aprovat un decret que respon exactament a les mesures que aquestes havien demanat".

També el Col·legi d'Advocats de Barcelona ha criticat els canvis dictats per l'Estat. El col·legiat Jesús Sánchez ha lamentat que el decret no digui res sobre els casos de lloguer i que "molt poques famílies" podran complir els requisits fixats. Per Sánchez, una de les prioritats és aprovar una llei de sobreendeutament que permeti als jutges estudiar cas per cas.

stats