El TSJC anul·la l'acord que va permetre desconvoncar la vaga de la sanitat concertada

Metges de Catalunya i les patronals van excloure CCOO, UGT i Satse de les negociacions

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat aquest dilluns l'acord que va permetre desconvocar la vaga a la sanitat concertada, prevista per al mes de febrer. El tribunal ha conclòs que el sindicat majoritari de facultatius, Metges de Catalunya (MC), i les patronals sanitàries –la Unió Catalana d'Hospitals, el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i l'Associació Catalana d'Entitats de Salut (ACES)– van excloure la resta de sindicats que formen part de la negociació del conveni col·lectiu, CCOO, UGT i Satse. 

La sanitat concertada no farà vaga la setmana que ve

El TSJC ha destacat que les patronals i Metges de Catalunya haurien arribat a acords sense la resta de sindicats, i que pretenien aplicar l'acord a tot el grup professional. De fet, el març passat el sindicat de metges va confirmar a l'ARA que tenien el compromís de "traslladar" el paquet de mesures assolides al febrer a la resta de professionals de la xarxa sanitària concertada, també infermers i infermeres. "Va ser un acord de sortida de vaga legal amb què es van assolir importants millores assistencials i laborals traslladables a tot el personal de la sanitat concertada", defensaven fonts del sindicat.

Amb tot, el tribunal ha assegurat que si es pretenia aplicar l'acord a tot el grup de professionals de la sanitat concertada era "necessari" convocar la resta de sindicats. Els magistrats han conclòs que l'acord va vulnerar el dret a la negociació col·lectiva de CCOO, UGT i Satse. De fet, e l pacte a què el sindicat majoritari de facultatius catalans, Metges de Catalunya, i les patronals sanitàries –la Unió Catalana d'Hospitals, el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i l' Associació Catalana d'Entitats de Salut (ACES)– van arribar el 15 de febrer passat per des convocar  la vaga que cridava prop de 10.000 facultatius de la sanitat concertada va aixecar polseguera.

Les infermeres de la concertada protesten contra les millores laborals "extres" dels metges

Professionals sindicats a Satse, el sindicat d'infermeres, CCOO i UGT van denunciar que les patronals donaven preferència als metges i que havien "aconseguit més diners i compromisos per al seu col·lectiu". "Entenem que aquest acord extraestatuari posa en perill el compliment de les millores i pactes acordats a la taula legítima de negociació del conveni", denunciaven els sindicats en un comunicat. 

Els tres sindicats demandants –CCOO, UGT i Satse– hauran de rebre una indemnització de 6.500 euros per danys i perjudicis. "Les matèries que aborda [l'acord] ja estan regulades en el conveni del Sistema Sanitari Integral d'utilització pública de Catalunya (Siscat) i han de ser objecte de negociació per les vies de les comissions o ens paritaris designats a tal efecte", ha apuntat el tribunal. A més d'anul·lar l'acord, el TSJC també ha instat tant les patronals sanitàries com Metges de Catalunya a aturar de manera immediata les actuacions que desenvolupin aquesta via.