Tres detinguts a Barcelona en una operació contra el frau a Acuamed, una empresa del ministeri d'Agricultura

La Guàrdia Civil ha detingut en total 13 persones de tot l'Estat vinculades a l'empresa Acuamed, encarregada de fer obres hidràuliques a les conques mediterrànies, que pertany al ministeri d'Agricultura i Medi Ambient

La Guàrdia Civil ha detingut 13 persones –tres a Barcelona– presumptament relacionades amb un frau milionari en contractes de l' empresa pública Aigües de les Conques Mediterrànies ( Acuamed), que depèn del ministeri d'Agricultura i Medi Ambient.

Entre els detinguts hi ha el director general d'Acuamed, Arcadio Mateo, la directora d'Enginyeria i Construcció de la mateixa empresa, María Gabriela Mañueco, i els seus delegats a Múrcia i València. En l' operació Frontino s'han fet 16 escorcolls en diferents seus d'Acuamed a tot l'Estat.

La Guàrdia Civil investiga una suposada trama que des d'Acuamed hauria adjudicat de forma fraudulenta obres i hauria falsificat certificacions i liquidacions per augmentar significativament les quantitats a pagar a les empreses adjudicatàries.

Les obres investigades es troben relacionades amb conduccions aqüíferes terrestres, condicionaments de conques de rius i contenció d'embassaments, construccions de dessaladores i tractaments químics per a la descontaminació d'embassaments.

La recerca es van iniciar el setembre de 2014 després d'una denúncia presentada a la Fiscalia Anticorrupció, i se'n fa càrrec l' Audiència Nacional.

Fins al moment s'han efectuat 13 detencions –8 a Madrid, 3 a Barcelona, 1 a València i 1 a Alacant–, i en els propers dies citaran a declarar en qualitat d' investigades 35 persones més.

Acuamed és el principal instrument del ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient per al desenvolupament del programa d'actuacions en les conques mediterrànies. L'objectiu és la contractació, construcció, adquisició i explotació de tota classe d'obres hidràuliques en l'àmbit de les conques hidrogràfiques del Segura, Xúquer, Ebre, la conca mediterrània andalusa i conques internes de Catalunya.