Societat 20/06/2016

La UAB, disposada a no aplicar el 3+2 si encareix els estudis

La rectora de la universitat, Margarita Arboix, assegura que no tenen garantit que el primer any de màster tingui el mateix preu que el de grau

Ara
2 min
Margarita Arboix: “Em preocupa que tinguem moltes menys dones catedràtiques”

BarcelonaLa farmacòloga veterinària Margarita Arboix es va convertir a mitjans de maig en la segona rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i en la segona dona que dirigeix actualment una universitat a tot l’Estat, juntament amb la de Granada. En una entrevista al programa 'Els Matins' de TV3, Arboix ha deixat clar que la UAB plantarà cara si l'aplicació del nou model 3+2 (tres anys de grau i dos de màster) comporta un encariment dels estudis. Ha remarcat, això sí, que qualsevol acció s'intentarà consensuar amb la resta d'universitats, però que l'únic marge que tenen els centres per evitar l'encariment és el de no aplicar el model.

Arboix ha explicat, en aquest sentit, que tot i que el compromís polític va ser que el primer any de màster tingués el mateix preu que els de grau, de moment, no tenen garantit que sigui així. "L'únic marge que tenim és el fet de dir que no tocarem els estudis si no ens garanteixen que es pagaran al mateix preu", ha remarcat.

La rectora ha adreçat un missatge als estudiants que, tot just la setmana passada, van fer les proves de la selectivitat, per dir-los que els rebrà una "universitat de qualitat" i on hi ha lloc per a tothom, però que, potser, no podrà ser en el lloc que ells volen. És, ha dit, un missatge "clar i realista".

Pel que fa a les elevades taxes que hauran de pagar, la rectora ha establert una comparació entre els preus que es paguen a Madrid i a Catalunya: els universitaris que estudien a la capital espanyola paguen pels crèdits més cars 28 euros, i els catalans, 39,5. Catalunya és, de fet, la comunitat autònoma on cursar estudis universitaris surt més car.

Arboix també ha explicat que el compromís polític de no deixar cap estudiant fora de la universitat per motius de renda ha fet que les universitats hagin hagut de dedicar molts recursos a les beques i que, per exemple, la UAB va destinar, l'any passat, 11 milions d'euros a donar resposta a aquestes beques. I que hi ha, també, molts estudiants que no es matriculen als crèdits que han de repetir per no patir el sobrecost.

Pel que fa als seus objectius com a rectora, ha posat èmfasi en la necessitat d'estabilitzar els professors i el personal d'administració i serveis que es troben en situació precària, intentar captar fons per tenir projecció en el món de la recerca i a pressionar els governs per tenir una llei de mecenatge "justa", que permeti a les universitats rebre donacions d'empreses privades.

stats