Vaga de fam per reclamar l'aprovació de la renda garantida de ciutadania

Una quinzena de persones han començat aquest diumenge un dejuni per denunciar el "retard" en la tramitació de la llei, que exigeixen que s'apliqui el 2017

La comissió promotora de la ILP sobre la renda garantida de ciutadania (RGC) ha començat aquest diumenge al matí a la plaça Sant Jaume de Barcelona una vaga de fam per denunciar el retard en la tramitació de la llei i exigir que s'aprovi el 2017. El dejuni és "voluntari", segons ha explicat el portaveu de la comissió promotora, Diosdado Toledano, i està previst que s'acabi dimarts a la tarda amb una marxa fins al Parlament. No descarten accions més contundents, però sempre de caràcter "pacífic".

Els participants en la protesta denuncien que en els pressupostos que s'han de debatre la setmana que ve no s'hi ha inclòs una partida específica "amb caràcter obert" per a aquesta prestació. Toledano ho ha qualificat d'"esperpèntic" i ha assegurat que s'incompleix la moció que es va aprovar el 18 d'octubre i que preveia aprovar aquesta llei l'any que ve.

Des de Junts pel Sí, però, asseguren que part dels diners previstos en la partida destinada a la renda mínima d'inserció són per a la renda garantida. Defensen que fins que no s'aprovi la llei sobre la RGC no es pot posar una partida específica per a aquesta prestació.

La comissió promotora de la ILP també ha explicat que farà arribar una carta al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per demanar-li una reunió. En la carta també s'exigeix que s'aprovi la llei el 2017 i que es prevegi una partida específica en els pressupostos per a aquesta prestació.

Per a Toledano, 33 mesos després que es validés la ILP –el març del 2014– "encara s'està tramitant, cosa que evidencia la falta de voluntat política del Govern per arribar a un acord sobre les quantitats econòmiques".

Reduir els cinc anys de transitorietat

Precisament, la quantitat que s'ha de percebre i el període de temps per aplicar la llei són alguns dels punts de discòrdia entre el Govern i la comissió promotora. Mentre Junts pel Sí defensa una aplicació gradual de la prestació durant cinc anys, la comissió promotora demana que es faci en dos anys.

La proposta de Junts pel Sí és que l'any 2022 una unitat familiar de quatre persones pugui cobrar 1.145 euros. Per arribar-hi, defensa una aplicació gradual de cinc anys i que el 2017 un primer membre d'aquesta unitat familiar pugui cobrar el 80% de la prestació i un altre membre l'11%. En total, l'any que ve, una família de quatre membres cobraria 697 euros. La comissió promotora, però, ho troba "insuficient" i exigeix que el primer any el primer membre cobri el 90% de la renda i el segon membre almenys el 40%.

A més, Toledano denuncia que en la proposta de Junts pel Sí, dins dels  664 euros de renda garantida que cobraria una persona, s'hi inclouen 150 euros que van lligats a plans d'inserció laboral. La comissió els vol desvincular d'aquests plans perquè alerten que si no s'aconsegueix entrar en aquests projectes "els diners no es cobrarien i la prestació es reduiria". Toledano defensa que siguin vistos com un "incentiu a part de la renda".

Més continguts de