ENTREVISTA
Societat 10/03/2013

Valentí Miserachs: "Benet XVI va quedar presoner dels seus col·laboradors"

El més alt càrrec català al Vaticà, Valentí Miserachs, creu que el nou papa haurà de ser “un home de govern” capaç d'enfrontar-se a la cúria. Benet XVI n'era presoner, com ha constatat Miserachs en persona

Sandra Buxaderas
3 min
Miserachs, el més alt càrrec català al Vaticà, creu que el nou papa haurà de ser "un home de govern" capaç d'enfrontar-se a la cúria.

RomaEl que ha estat durant 17 anys president del Pontifici Institut de Música Sacra, Valentí Miserachs, ha viscut en la pròpia pell les intrigues vaticanes que han colpit també el papa Benet XVI. Aquest prevere i compositor de l'Anoia que fa 50 anys que és a Roma i que és el més alt càrrec català al Vaticà explica que persones molt properes al Papa li han parat tot tipus de paranys per afavorir-ne d'altres. En una ocasió, per comunicar-se amb ell, el Papa li va enviar una carta en alemany fora dels circuits habituals. Miserachs va arribar a Roma l'any 1963 amb il·lusió, en ple Concili Vaticà II, però ara ja no freqüenta els ambients vaticans.

Molts cardenals diuen que cal triar un papa que reformi la cúria. Però fa dècades que se'n parla. Per què no s'ha fet?

De reformes se n'han fet: nous organigrames o redistribució de competències. Però una reforma a fons ha de tocar les persones. La primera, la del papa. Aquí a Roma es diu que quan el gat no hi és, les rates ballen. Si un papa es desinteressa del govern vaticà, es crea un sotabosc de poder i interferències a través de personatges miserables. Per amistats, o per influències, o per fer carrera, comencen a remenar i maniobrar situacions. Mentre no es faci la reforma de les persones, l'estructura sempre pot fallar.

Es poden reformar les persones?

El papa ha de tenir la força de triar col·laboradors honestos o que sàpiguen fer fora les interferències. Ha de seguir les coses molt més que Benet XVI, que s'ha trobat amb situacions que l'han fet quedar malament per la mala gestió de gent de la cúria, començant per alguns dels seus més estrets col·laboradors. No ho dic jo, ho diu tothom. Hi havia gent que l'avisava que el portaven per mal camí!

¿Són col·laboradors ineficaços o amb mala fe?

Jo no tinc informació directa. Suposo que van teixint una tela d'aranya i a última hora qui hi queda atrapat és el Papa. No ha estat capaç o no ha tingut possibilitat de sortir-ne. I a última hora ha pensat que l'única manera de trobar-hi una solució és marxar. Com Samsó, que va decidir ensorrar el temple pensant: "Jo em moriré, però saltarà tothom".

¿No pot canviar de col·laborador un papa?

A la pràctica, no ho sé. Algú em va dir: hi ha moltes hipoteques. No sé què vol dir, però entenc que el papa és presoner i no pot dir el que vol. Si m'ho va dir a mi! Una vegada que li vaig portar el llibre que celebrava el centenari de l'Institut, sense que li hagués dit res, Benet XVI em va dir: "Volia venir als actes del centenari, però no he pogut". No m'ho va dir un altre, m'ho va dir ell!

Potser va tenir algun altre problema.

No el van deixar!

Per què?

A mi em volien ensorrar. La presència del Papa hauria estat un triomf que jo m'emportava. Van impedir també que el Papa em rebés en audiència; van preferir fallar a la paraula que m'havia donat el mateix pontífex. Tenia una carta que em concedia l'audiència. Quan vaig preguntar si el Papa estava enfeinat i calia esperar, em van contestar que no em rebria mai. És molt gros. Això que a mi m'ha passat en la meva petita esfera, era la praxi habitual. Per això, què se li ha de demanar a un papa? Que sigui teòleg? Sant? Que sigui un home de govern! Que em maltractin a mi té una importància relativa, el que sap més greu és que perjudiquin les institucions de l'Església.

No ha passat amb altres papes?

En els 17 anys de president de l'Institut, sempre havia tingut una relació molt correcta amb les institucions. Es van fer grans obres de restauració, vam ser rebuts per Joan Pau II...

¿Són amiguismes personals, o responen a grups de poder organitzats, ordres religiosos...?

Molts d'aquests grups tenen gent ficada allà dins. I als passadissos hi tenen gent que els informa.

¿Hi ha, com s'ha dit, un lobi homosexual dins el Vaticà?

També hi deu haver intercanvis de favors amb aquest fonament. Però jo no puc dir això de ningú. De sentir-ho dir, sí, més d'una vegada.

Com conviuran dos papes?

Benet XVI ara serà un monjo de clausura. Coneixent-ne la discreció, no farà cap ombra. Estarà a disposició si el nou papa el vol consultar per a alguna cosa, però serà una cosa molt secreta. No se sabrà mai.

stats