LGTBI-fòbia
Societat Abusos 02/12/2022

Les agressions físiques contra el col·lectiu LGTBI ja superen els insults

L'Observatori contra l'Homofòbia alerta dels riscos de la "impunitat legal" dels discursos d'odi

Pol Mestres Bosch
3 min
Centre LGTBI de l'Observatori contra l'Homofòbia a Barcelona

BarcelonaLes agressions físiques contra el col·lectiu LGTBI creixen i, per primer cop, superen altres tipus d'atacs com els verbals o els discursos d'odi. De les 225 incidències registrades a Catalunya per l'Observatori contra l'Homofòbia des de principi d'any, una de cada quatre ha sigut un atac físic (56 en total), mentre que els insults i atacs verbals, tradicionalment més habituals, han quedat per sota, amb 53 casos en total.

El president de l'entitat, Eugeni Rodríguez, ha considerat que aquest augment de la violència física es produeix perquè els insults tenen "impunitat legal", de manera que els agressors decideixen fer "el següent pas" i agredir físicament.

Les dades a 30 de novembre, segons Rodríguez, fan preveure que es mantindrà l'increment que ja es va detectar l'any passat, quan es van registrar 284 incidències, un 50% més que el 2020, un any marcat pel confinament fruit de la pandèmia. L'ascens i assentament de l'extrema dreta a l'estat espanyol i també a Europa expliquen, en part, aquest panorama preocupant: "Estan generant discursos d'odi en diferents contextos politicosocials que legitimen la violència exercida contra el col·lectiu LGTBI i polaritzen el col·lectiu", ha advertit Rodríguez.

Des de l'Observatori s'insta el govern espanyol a fer efectiva com més aviat millor la llei trans, que permetria l'autodeterminació de gènere i que els menors d'edat puguin decidir sense la necessitat d'un tutor legal. Així mateix, esperen que entre els mesos de maig i juny de l'any que ve s'actualitzi la llei aprovada el 2014 que defineix els drets de gais, lesbianes, bisexuals, transgèneres i intersexuals, que defineixen com a "caduca", ja que no inclou la prohibició de símbols LGTBI-fòbics, per exemple.

El president de l'OCH, Eugeni Rodríguez, al centre de la imatge.

Per àrees geogràfiques, Barcelona segueix sent la demarcació amb més incidències, 156 en total. Tot i això, l'Observatori diu que preocupa l'augment a Girona, que aquest any representa un 7,1% de les agressions comptabilitzades (16 en total) però que s'ha de llegir, alerten, tenint en compte el volum de població a cada territori. A la ciutat de Barcelona es porten registrades 98 incidències. El president de l'OCH ha indicat que la majoria d'aquestes incidències acaben en denúncia, ja que en aquesta demarcació es treballa de forma conjunta amb l'administració.

Un 75% més de casos en l'oci nocturn

Els entorns d'oci nocturn són els que concentren l'increment més gran d'agressions. Els atacs a discoteques, pubs o bars creixen un 75%, i això s'atribueix a la "represa de la presencialitat". Per reforçar la seguretat en aquests espais, l'Observatori està instal·lant diversos punts al carrer per denunciar agressions masclistes i de LGTBI-fòbia. La Sala Apolo compta des d'aquest dijous amb un d'aquests punts de forma permanent i a Razzmatazz se n'instal·larà un al gener, que, en principi, estarà obert de dijous a diumenge.

"Aquests punts tenen una gran importància, ja que estem a peu de carrer i donem més recursos per denunciar els casos", ha explicat Rodríguez. Un exemple és l'augment d'incidències registrades al districte de Sant Martí, a Barcelona. Després que s'instal·lés un punt lila com a prova pilot a la zona d'oci, Sant Martí se situa com el tercer districte amb més casos de LGTBI-fòbia, amb 14, per sota de l'Eixample, amb 21, i Ciutat Vella. Ara l'Observatori valora amb l'administració del districte si deixar de forma permanent aquest espai.

Jornada festiva

El 10 de desembre l'Observatori contra l'Homofòbia celebra 14 anys. Per aquest motiu, el dia 13 farà una jornada festiva en què hi haurà espectacles i taules rodones, ja que "també es pot combatre contra la LGTBI-fòbia de manera lúdica", ha afirmat el coordinador tècnic de l'entitat, Cristian Carrer. "Després d'un any amb notícies tan desagradables per al col·lectiu, volem reivindicar-nos, gaudir i celebrar en un espai fora de masclisme i odi contra les persones LGTBI", ha conclòs.

stats