Abusos sexuals

L'arquebisbat de Madrid rep deu denúncies d'abusos sexuals de sacerdots i religiosos el 2021

En la meitat dels casos els fets s'haurien produït quan la víctima era menor

ARA
1 min
Un home resant al costat d’una vidriera en una església.

BarcelonaL'arquebisbat de Madrid va rebre el 2021 un total de deu denúncies contra sacerdots i religiosos per abusos sexuals. En cinc dels casos, la víctima va denunciar sent adulta, però els fets s'haurien produït mentre era menor d'edat. Així es desprèn de les dades publicades aquest dilluns per l'arxidiòcesi de Madrid, recollides a través del seu projecte Repara.

En concret, durant l'any 2021, el programa va atendre 72 víctimes directes d'abusos, siguin sexuals o d'autoritat, i també 31 familiars (víctimes de segon ordre). D'aquests 72 casos, 49 eren per abusos sexuals i 23 per abús d'autoritat, però no tots s'havien produït dins del si de l'Església: 34 casos eren denúncies contra familiars; 5 contra particulars; 24 contra membres de la vida consagrada, quatre contra diocesans de Madrid, una contra un diocesà d'una altra diòcesi i quatre més contra membres de moviments o realitats eclesials.

A més, al llarg de l'any, Repara també va acompanyar de manera terapèutica cinc agressors i va fer més de 80 intervencions puntuals o assessoraments a través del telèfon o el correu electrònic. Segons l'arquebisbat, es van oferir fins a 700 sessions gratuïtes d'atenció psicològica, 300 més que el 2020.

En paral·lel, l'arquebisbat assenyala que, a finals del 2021, la Conferència Episcopal Espanyola va fer arribar al projecte Repara informació sobre diversos possibles casos d'abús recopilats pel diari El País en un informe enviat a Roma. L'arxidiòcesi explica que, en aquests moments, "s'està contrastant la informació existent, s'està investigant cada situació d'acord amb els protocols establerts i, arribat el moment, s'incorporaran a les xifres facilitades".

stats