SOCIETAT

La cuina catalana vol aconseguir un milió d'adhesions per ser Patrimoni de la Humanitat de la Unesco

Els promotors de la iniciativa fan una crida a ajuntaments, institucions, a la restauració i a la societat civil perquè s'hi sumin

Acn
05/07/2013

LleidaLa campanya 'Cuina Catalana Patrimoni de la Humanitat, Candidatura Unesco 2014' s'ha fixat el repte d'aconseguir un milió d'adhesions per tal que aquest organisme internacional acabi atorgant a la cuina tradicional catalana la consideració de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Per això, els promotors de la campanya han fet una crida perquè les diferents administracions públiques, empreses i la societat civil s'hi sumin. Actualment ja han recollit unes 230.000 adhesions. L'objectiu és poder presentar el 2014 la candidatura a la Unesco, ja que encara ha de superar diferents tràmits. Abans, però, s'han previst un conjunt d'actuacions entorn de la cuina catalana que s'aniran desenvolupant entre aquest any i el vinent.

La campanya, que promou la Fundació Institut Català de la Cuina i de la Cultura Gastronòmica (FICCG), amb la col·laboració de la Generalitat, la societat civil, les universitats, la indústria agroalimentària i turística del país i diversos organismes i institucions, s'ha presentat aquest divendres a Lleida amb l'objectiu de donar-la a conèixer al territori per tal que institucions com ara ajuntaments, consells comarcals o la Diputació s'hi sumin, de la mateixa manera que establiments de restauració, empreses i el conjunt de la societat civil.

Cargando
No hay anuncios

L'objectiu dels promotors de la campanya passa per aconseguir un milió d'adhesions per tal de poder mostrar a la Unesco que compta amb un ampli suport d'institucions, empreses, restaurants i la societat civil, segons ha manifestat la directora general de la FICCG, Pepa Aymamí. En aquest sentit, ha fet una crida perquè el conjunt de les comarques de Lleida doni suport a la iniciativa. Actualment prop de 130 establiments de restauració catalans s'han adherit a la marca 'Cuina Catalana', que s'emmarca dins la campanya i que vol donar una garantia a la cuina tradicional i en la qual poden tenir cabuda només aquells que incloguin a la seva carta un 40% o més de plats recollits en el 'Corpus de la cuina catalana' i que usin un 40% de productes agroalimentaris de proximitat.

El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, ha assegurat que la campanya "és un projecte de país que vol sumar i incorporar totes les iniciatives que es duen a terme a tot el territori català", per tal que la població prengui consciència del patrimoni gastronòmic viu i ric que ha situat la cuina catalana al capdavant de la gastronomia mundial.

Cargando
No hay anuncios

Pelegrí ha remarcat que "hem treballat durant molts anys perquè Catalunya pugui veure reconeguda la seva cuina", i aquest fet "no és un element del segle XXI sinó que és un procés de moltes generacions anteriors que han fet possible que avui tinguem el 'Corpus de la cuina catalana' i una base sòlida en el territori, en les persones i en el coneixement general i global de la cuina catalana". El conseller ha destacat que l'èxit de la cuina catalana "no s'hauria produït sense l'existència d'un sector agrari que produeix aliments sans, bons i de qualitat".

Per la seva banda, el conseller delegat executiu de l'empresa pública Promotora d'Exportacions Catalanes (PRODECA) i director general de l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), Jordi Bort, ha remarcat la importància del suport i la col·laboració publicoprivada en pro del sector agroalimentari català i de la seva projecció i, en aquest cas, en pro de la iniciativa 'Cuina Catalana Patrimoni de la Humanitat, Candidatura Unesco 2014'.

Cargando
No hay anuncios

Objectiu, presentar la candidatura el 2014

L'objectiu dels promotors de la campanya 'Cuina Catalana Patrimoni de la Humanitat' és poder presentar la candidatura a la Unesco el 2014, tot i que abans haurà de superar diferents tràmits i passos previs com l'assoliment del reconeixent de bones pràctiques o la tramitació de la candidatura a l'Estat, que en darrera instància és l'organisme que ha de fer la petició a la Unesco perquè acabi reconeixent la cuina catalana com a Patrimoni de la Humanitat, a banda de sumar el màxim d'adhesions possibles.

Cargando
No hay anuncios

Per tal d'assolir el reconeixement de Patrimoni de la Humanitat per part de la Unesco, la campanya ja ha dut a terme entre el 2012 i aquest 2013 diferents actuacions de promoció arreu del territori, com ara la celebració a la UB d'un seminari sobre cuina catalana, l'edició en castellà del 'Corpus del patrimoni culinari català', l'organització de les Jornades de la Cuina Catalana, a més de la presència en fires multisectorials, la recollida d'adhesions i la captació de patrocinadors, entre moltes altres. A la vegada, també s'ha reconegut la cuina tradicional catalana com a patrimoni immaterial del país i s'han endegat canvis legislatius per aconseguir que la cuina catalana tradicional sigui declarada Bé Cultural Immaterial d'Interès Nacional.

Actuacions en marxa o previstes per al 2013 i 2014

Cargando
No hay anuncios

Però, a la vegada, hi ha altres actuacions en marxa o previstes per als pròxims mesos com són la posada en marxa d'un programa a les escoles per donar a conèixer el patrimoni culinari català i que també servirà per recollir receptes familiars, l'edició en dos volums del llibre 'Història de la cuina catalana', amb el suport de diferents universitats, la celebració del Segon Seminari sobre Cuina Catalana, d'unes jornades sobre cuina monàstica, d'unes altres que es faran al MNAC sobre la influència de l'alimentació en l'art durant la història, la celebració del Congrés Internacional d'Experts en Patrimoni Alimentari Mediterrani, l'elaboració del 'Corpus del peix català' o els treballs d'investigació sobre el valor nutricional del 'Corpus del patrimoni culinari català' que porta a terme la UOC i que ja compta amb unes 270 receptes.

A més de Pelegrí, Aymamí i Bort, la presentació a Lleida de la campanya 'Cuina Catalana Patrimoni de la Humanitat, Candidatura Unesco 2014', que s'ha fet a la seu del departament d'Agricultura a la capital del Segrià, ha comptat amb la participació del president de PIMEC Turisme, Jaume Marimon, i del director dels serveis territorials d'Agricultura a Lleida, Jaume Fabà, entre altres. En el decurs de l'acte s'ha presentat el periodista Manel Tahull com a delegat de la candidatura a les comarques de Lleida.