SALUT
Societat 09/07/2017

Un canvi en el sistema informàtic del CatSalut provoca problemes amb la recepta electrònica a les farmàcies

Les incidències van començar aquest dissabte al vespre i duraran fins a primera hora d'aquesta tarda

Lara Bonilla
2 min
ÀNIMS ENCESOS 
 En no cobrar de la Generalitat ni amb els 30 dies de retard habitual, els farmacèutics catalans s'han sentit "desenganyats" amb el tracte rebut:  "Quan un no cobra quan toca, s'encén la sang", deia el tresorer del Col·legi de Farmacèutics.

BarcelonaEls farmacèutics ja s'ho esperaven però els usuaris no. Un canvi de plataforma en el sistema informàtic del Servei Català de la Salut (CatSalut) està provocant des d'aquest dissabte problemes en el sistema de recepta electrònica. "Els canvis informàtics acostumen a fer-se de nit i l'usuari no se n'adona, però aquest ha sigut més potent i el sistema s'ha aturat durant més hores", ha confirmat el president de la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya (Fefac), Antoni Torres.

Els farmacèutics ja havien estat avisats de les incidències. "No ha sigut cap sorpresa i els terminis s'estan complint com estava previst", afegeix Torres. L'actualització del sistema informàtic va començar aquest dissabte al vespre i durarà fins a aquest diumenge a les tres de la tarda, aproximadament.

Als usuaris això els afecta de dues formes. D'una banda, la dispensació de medicaments és més lenta perquè normalment, quan el sistema informàtic funciona correctament, el farmacèutic es connecta directament a la fitxa del pacient. Ara, en canvi, s'ha d'anar a una pàgina web de contingència i entrar les dades manualment. "I això és molt més lent", reconeix Torres.

Aquesta web, però, tampoc ha funcionat durant algunes hores –també estava previst que passés– i els farmacèutics no tenen llavors cap manera de saber quina és l'aportació que ha de fer el pacient d'aquell medicament. Segons ha explicat Antoni Torres, el que es fa és cobrar un percentatge fix: un 40% del preu del medicament en les receptes convencionals i un 10% en les de jubilats. Si cal, després el CatSalut paga la diferència als usuaris que ho demanin.

També es pot pagar tot l'import del medicament i tornar amb la recepta un altre dia quan les incidències informàtiques de les farmàcies ja estiguin resoltes.

Cada setmana es fan actualitzacions del sistema informàtic de les farmàcies i l'usuari ni s'assabenta, però fins ara no s'havia fet "un canvi d'aquesta magnitud", diu el president de la patronal de les farmàcies. "Malgrat que treballar així és intens, tot està funcionant segons la previsió", conclou Torres.

stats