Societat 21/08/2015

Colau s'inclina per l'abstenció en la votació per adherir Barcelona a l'AMI abans del 27-S

L'alcaldessa defensa a Catalunya Ràdio fer una consulta i acusa CiU, ERC i la CUP d'"electoralisme"

Ara
2 min
L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, presidirà avui la comissió de prevenció de desnonaments.

BarcelonaL'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha avançat que "el més probable" és que els regidors de Barcelona en Comú s'abstinguin en la votació per adherir l'Ajuntament de Barcelona a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI).

CiU, ERC i la CUP van anunciar ahir que han arribat a un acord per forçar un ple extraordinari abans de les eleccions de setembre per debatre l'adhesió a l'associació independentista. La petició ja s'ha registrat.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Colau ha recordat que el compromís electoral de la seva candidatura és fer una consulta perquè els barcelonins ho decideixin i això –ha dit– és el que defensaran al ple. L'alcaldessa de Barcelona creu que és un error convocar el ple abans del 27-S i ho atribueix a una estratègia "electoralista", vinculada a la proximitat de les eleccions al Parlament. "Quan es força una votació és per guanyar-la, i això no és clar que passi".

Els 11 regidors de Barcelona en Comú són decisius en la votació. CiU, ERC i la CUP sumen 18 regidors (un dels quals és d'Unió). El ple té 41 regidors. L'adhesió a l'AMI requereix la majoria absoluta, és a dir, 21 regidors, que no tenen ara per ara garantits. "Haurem de treballar per aconseguir-los", va afirmar ahir el líder d'ERC a Barcelona, Alfred Bosch, i "aconseguir un suport el més ampli possible".

En l'entrevista a Catalunya Ràdio, l'alcaldessa ha avançat que ha parlat amb ajuntaments veïns com Badalona –on governa una candidatura de confluència amb la CUP i ERC i ICV– que també reclamen aquesta consulta.

Participació en la manifestació de la Diada

Sobre la seva participació a la Via Lliure de la Meridiana, Colau ha insistit que hi ha anat els altres anys, però que ara encara no sap què farà, i que ho està parlant amb l'ANC i Òmnium. Ha deixat clar, però, que "d'alguna manera" hi serà. Fa uns dies Colau va dir que la possible "politització" de l'11-S havia frenat les seves intencions d'anar-hi. Com a alcaldessa, Colau ja ha participat en diverses manifestacions, com la del dia de l'Orgull Gai o la que reclamava el tancament dels Centres d'Internament d'Estrangers. Segons ha explicat, ella és partidària d'assistir i escoltar les reivindicacions en les manifestacions assumint que no ha de ser la protagonista i ha de representar a tothom com a càrrec institucional.

Marca distàncies amb Catalunya Sí que es Pot

Colau també ha reflexionat sobre les eleccions del proper 27 de setembre. Tot i que la seva formació, BComú, és de caràcter estrictament municipalista, inclou una estructura similar a la què ha configurat la candidatura Catalunya Sí que es Pot per al procés electoral, amb ICV, EUiA i Podem entre d'altres formacions participants (però sense Procés Constituent). "Encara s'està valorant si donarem suport a algun partit el 27-S. Nosaltres hem explicat sempre que som una candidatura de Barcelona i mai hem pretès tenir un trasllat directe a l'àmbit català", ha recordat. Colau només s'ha mostrat esperançada amb el fet que "les forces de canvi" obtinguin el millor resultat, sense especificar a quines es refereix.

stats