Societat 21/11/2018

Només a Barcelona s’atén més d’una agressió sexual al dia

Gairebé una de cada deu dones que es dirigeixen a l’hospital per aquesta raó ha patit un atac en grup

Laia Seró
4 min
Concentració de protesta aquest dilluns a Molins de Rei

BarcelonaQue plegava d’un sopar i un desconegut l’esperava a l’escala per violar-la, que el conductor del taxi que havia agafat s’ha aprofitat d’ella quan l’acompanyava a casa, que la seva parella l’ha forçada a tenir relacions quan ella no li volia, que s’ha despertat en un descampat amb la roba estripada i lesions als genitals. Els relats de les dones que acudeixen a l’Hospital Clínic perquè han patit una agressió sexual són eixordadors. I cada any, com ja apuntaven les estadístiques a nivell català, n’hi ha més. Segons els responsables del centre, que concentra l’atenció d’aquest tipus d’agressions que succeeixen a Barcelona, l’última dècada els casos s’han més que doblat: avui ja atenen més d’una víctima al dia. “Ens arriben bloquejades, avergonyides, terroritzades”, va explicar ahir la coordinadora del torn de nit d’urgències, Teresa Echeverría, que es coneix al peu de la lletra el protocol que segueix el centre per atendre-les. Si no baixa el ritme, l’hospital calcula que quan acabi l’any s’hauran atès al voltant de 400 persones, un centenar més que l’any passat. La majoria, dones (91,5%); la resta, homes que han sigut agredits per altres homes.

Només a Barcelona s’atén més d’una agressió sexual al dia

Però si una dada sobresurt de totes les que ahir es van presentar és que de totes les dones que s’han dirigit a l’hospital aquest any després d’una agressió sexual, gairebé una de cada deu ha explicat un atac en grup. En altres paraules, des que van sonar les últimes campanades d’any nou, a Barcelona almenys 26 dones han sigut agredides sexualment en atacs perpetrats per dos homes o més alhora. Si la tendència es manté, com aventuren des del centre hospitalari, al final de l’any podrien arribar a ser més d’una trentena.

Qui va explicar aquesta dada va ser la presidenta de la comissió de violència intrafamiliar i de gènere del centre, la doctora Lluïsa Garcia Esteve, i mentre ho feia a molts els venia al cap el cas de la Manada, el 7 de juliol del 2016, quan un grup de cinc amics van forçar una jove durant les festes de San Fermín a Pamplona. El tribunal ho va considerar un abús -i no una agressió sexual- perquè no hi veia violència ni intimidació. L’advocada penalista Carla Vall, especialista en aquest tipus de casos, explica que el de la Manada va servir per destapar molts altres casos de dones “que no s’atrevien a denunciar o acudir als serveis sanitaris”.

Dues menors agredides al mes

Com la jove de la Manada, la majoria de dones que ha atès el Clínic els últims deu mesos per aquesta raó tenen entre 18 i 25 anys. I també com ella, en el 70% dels casos registrats hi va haver algun tipus de penetració, ja fos vaginal, anal o bucal. D’entre totes les dades presentades, també destaca la xifra de víctimes menors: dues cada mes des del maig passat, quan l’hospital va començar a comptabilitzar-les. Totes noies.

L’augment de sensibilització produït per episodis com el de la Manada podria ser un dels factors que hi hauria darrere l’increment del nombre de dones agredides que es dirigeixen al Clínic -la majoria al cap de poques hores d’haver estat atacades- i que, per tant, poden ser registrades. Però encara hi ha molts casos ocults. Encara estem lluny, diu la penalista, de les dades que va publicar l’Agència Europea dels Drets Fonamentals l’any 2014, en què sortia a la llum que una de cada tres europees ha patit agressions físiques o sexuals al llarg de la seva vida. “Costa d’assumir que els homes que busquen sexe a través d’agressions sexuals és perquè volen practicar aquest tipus de sexe, però quan ho superem acabarem de trencar aquest pacte de silenci”, va dir Vall.

Dones (i homes) sedats

Els professionals del Clínic també van explicar que, de les agressions que atenen, n’hi ha en què sospiten que a la víctima li van subministrar -en fos conscient o no- una substància química que li va provocar sedació o amnèsia. Aquesta circumstància es dona en una de cada quatre noies. Però el percentatge augmenta en el cas d’homes agredits per homes: són un de cada tres. Segons el psicòleg Toni Gata, caldria estudiar si el repunt té a veure amb una de les pràctiques que estan més en voga entre el col·lectiu d’homes que practiquen sexe amb homes: el chemsex, sessions maratonianes de sexe i drogues sintètiques.

Una apli per denunciar agressions sexuals a FGC

Als vagons i estacions dels Ferrocarrils de la Generalitat de la Catalunya (FGC) les víctimes i testimonis d’assetjament sexual tindran una eina extra: amb l’apli del servei podran avisar amb dos cops de dit sobre la pantalla del mòbil al centre de comandament integrat perquè quedi constància del lloc on està passant. Fins ara l’apli permetia denunciar situacions d’incivisme, però amb aquest nou nivell de concreció es prioritzaran aquestes alertes i s’espera que se sensibilitzarà més els passatgers. Malgrat que als Ferrocarrils la xifra és més baixa, la conselleria d’Interior mostra que un 17,1% de les dones víctimes d’agressions sexuals les han patit al transport públic.

stats