Societat 18/07/2017

Airbnb critica que es protegeixi "l'statu quo" dels hotels de Barcelona

En una carta dirigida a l'Ajuntament, la plataforma diu que aquests establiments "deixen poc espai per a ningú més" i demana evitar que els beneficis del turisme es concentrin "en uns quants"

Ara
2 min
Un grup de turistes passejant per la Barceloneta, en una foto d'arxiu.

BarcelonaLa plataforma d'allotjament turístic Airbnb ha tornat a la càrrega. En una carta dirigida a l'Ajuntament de Barcelona, el responsable de polítiques públiques d'Airbnb a Espanya, Sergio Vinay, ha criticat els hotels de la ciutat. Ha qüestionat que es protegeixi "l'statu quo" d'aquests establiments que, segons la plataforma, "deixen poc espai per a ningú més". Airbnb ha apuntat que els operadors professionals d'apartaments turístics i els hotels sumen el 80% de les llicències de pisos turístics a Barcelona; d'aquestes, el 40% de les són de les cadenes hoteleres, ha concretat Vinay. Per això, ha valorat que fan falta "noves normes" per a les famílies que comparteixen la seva llar.

De fet, Airbnb ha lamentat que el lobbi hoteler de la ciutat sol·licités "més regulació" per a aquestes famílies després que la setmana passada l'Ajuntament de Barcelona i la plataforma arribessin a un acord per retirar els anuncis dels pisos turístics il·legals. Vinay ha considerat que és "decebedor", tot i que no "sorprenent", que els hotels protegeixin els seus beneficis "mentre ataquen les famílies". La plataforma ha destacat que l'any passat a Barcelona van arribar 10 vegades més de turistes que es van allotjar en hotels que en Airbnb. "Els viatgers que van utilitzar Airbnb a la ciutat van suposar menys del 10% dels turistes", ha afegit.

A part dels hotels, Vinay també ha assenyalat el sector dels creuers. "Els creuers porten més turistes al port de Barcelona durant la temporada d'estiu que el total de viatgers que van fer servir Airbnb a la ciutat el 2016", ha assegurat la plataforma. Així, ha animat l'Ajuntament a impulsar opcions de turisme sostenible. Aquestes opcions, segons Airbnb, han de permetre que Barcelona tingui un model que "porti els beneficis del turisme a molts, en compte de concentrar-los en les mans d'uns quants".

Compartir l'habitatge per evitar desnonaments

Airbnb ha reiterat que més de dos terços dels amfitrions de la seva plataforma comparteixen la seva llar "per guanyar uns ingressos extres i mantenir les seves famílies", ja que gairebé un de cada quatre ha explicat que compartir el seu habitatge l'ha ajudat a evitar un desnonament. També ha afirmat que seguirà treballant amb l'Ajuntament de Barcelona "per lluitar contra els mals actors i protegir els barcelonins que comparteixen la seva llar". "Complirem el nostre compromís", ha conclòs Vinay.

stats